Archief 2015

Zaterdag 12 december 2015
Spreker: Jelle Verstraaten
Onderwerp: Orbitaalmechaniek & Kerbal Space Program. Hoe beweegt alles in de ruimte? Hoe kom je van de een planeet naar de volgende? Jelle legt uit hoe dit allemaal werkt. lo6tdrd.jpg
Zaterdag 21 november 2015
Spreker: Peter van Velzen
Onderwerp: What if? Wetenschappelijke antwoorden op bizarre vragen.
Zijn er ooit heel vreemde vragen in je hoofd op gekomen? Iets zoals: „Wat als er een satelliet op mijn vader zijn auto neerstort? ”, „Wat gebeurt er als ik met een onderzeeër Jupiter wil verkennen?” of „Wat gebeurt er met mij als ik in mijn achtertuin een heel diep gat ga graven?” Wil je het antwoord weten op dit soort vragen kom dan naar de bijeenkomst van Afdeling Utrecht.
Zaterdag 07 november 2015
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: De Zon
De zon wordt door verschillende satellieten in de gaten gehouden en een daarvan is SDO. Zo heeft NASA dit onderstaande filmpje vrijgegeven van waarnemingen aan de Zon: 30 min. - The Sun In Ultra-HD
Deze bijeenkomst zal ik dieper ingaan op de opbouw en werking van de Zon. De Zon is namelijk niet een onveranderlijke ster die aan de hemel staat maar dynamisch en zeer veranderlijk. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je allemaal ziet wanneer je door een zonnetelescoop kijkt.

Zaterdag 26 september 2015
Spreker: Hilde-Lotte Bouius
Onderwerp: Voorwaarden voor buitenaards leven
Het leven op aarde is in allerlei opzichten fascinerend. Wat is er eigenlijk voor nodig? Wanneer leeft iets? Hoe groot is de kans op buitenaards leven en wat is de invloed van de maan op het leven hier op aarde? Op deze en andere vragen geeft Hilde-Lotte Bouius je een antwoord op 26 september in een levendig verhaal.

Zaterdag 27 juni 2015
Spreker: Leon Oostrum
Onderwerp:Wat doet een sterrenkundestudent?
Leon studeert sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en begint in het najaar aan zijn promotieonderzoek. Wat doet een sterrenkundestudent eigenlijk? Wat voor dingen leer je? Wat houdt een promotie in? Op deze bijeenkomst zal hij antwoord geven op deze en nog veel meer vragen over de opleiding tot professioneel sterrenkundige.

Zaterdag 30 mei 2015
Spreker: Emma Versteegh
Onderwerp: Hoe het is om te werken bij NASA JPL
Het Jet Propulsion Laboratory in Californië is een van ongeveer 20 NASA centra in de Verenigde Staten. Terwijl een groot deel van NASA gericht is op bemande ruimtevaart, houdt JPL zich juist bezig met onbemande ruimtevaart. Bekende ruimtevaartuigen die bij JPL gemaakt zijn, zijn bijvoorbeeld de Voyagers, Cassini, New Horizons, en de Mars rovers Spirit, Opportunity en Curiosity. Emma Versteegh werkte ruim een jaar als wetenschappelijk onderzoeker bij JPL. Ze zal onder andere vertellen over de geschiedenis van JPL, over haar eigen werk aan diepe-oceaan-ecosystemen als “Aardse versie” van mogelijk leven op Jupiters maan Europa, en over hoe het is om bij NASA te werken.
Zaterdag 25 april 2015
Spreker: Rogier van het Schip
Onderwerp: New Horizons
Alle planeten van ons zonnestelsel zijn al eens bezocht door een ruimtesonde van ons aardlingen. Alle? Nee! Want tot 2006 was er namelijk nog een planeet in ons zonnestelsel, waar nog geen sonde heen is geweest: Pluto! In 2006 is dan toch eindelijk een sonde gelanceerd naar Pluto, de New Horizons. Na 9 jaar vliegen gaat hij met een noodvaart langs Pluto schieten, op 14 juli van dit jaar. Maar wat hopen we daar te vinden? Waarom blijft de New Horizons niet langer bij Pluto? En wat weten we eigenlijk al van die ijsklomp op bijna 6 miljard kilometer van onze zon?

Zaterdag 28 maart 2015
Spreker: Twan Bekkers
Onderwerp: Praktische sterrenkunde - Sterrenkunde als hobby Op 28 maart geeft Twan Bekkers een lezing over het zogenaamde ‘Vaktheorie’, van de astronomie. Er wordt vaak gepraat over de theoretische sterrenkunde, maar er is meer. Er zijn honderden mensen zowel professional als amateuristisch bezig met de astronomie, het zijn zei die de hemel bestuderen met een telescoop. De telescopen staan over het algemeen in een gebouw, wat een sterrenwacht wordt genoemd. Maar sinds wanneer bestaan er sterrenwachten? Wat voor telescopen staan erin, hoe waren die vroeger? Wat is het verschil van de sterrenwacht van toen en nu? Ook zelf heb ik een eigen sterrenwacht waar ik iets over vertel. Kortom, hoe en waarom astronomen profijt hebben van een sterrenwacht en blijft dat altijd zo?


Zaterdag 28 februari 2015
Spreker: Marcel Vonk
Onderwerp: Zwarte gaten - bestaan ze wel?

Het was groot nieuws in januari van dit jaar: de beroemde natuurkundige Stephen Hawking zou gezegd hebben dat zwarte gaten niet bestaan. Nou ja… heeft hij dat eigenlijk wel gezegd? In dit praatje leg ik uit wat zwarte gaten precies zijn, waarom we nog heel veel niet begrijpen over deze raadselachtige objecten in het heelal, en wat Stephen Hawking nu precíes bedoelde met zijn uitspraak.

Zaterdag 31 januari 2015
Dit was een rare bijeenkomst met Lego en af en toe sterrenkijken.

Spreker: Zeb Nemeth
Onderwerp: Grond- tegen Ruimtetelescopen