Archief 2014

Zaterdag 20 december 2014
Spreker: Maarten Kleinhans
Onderwerp: De natte geschiedenis van Mars
Denkend aan Holland en aan Mars zie ik woeste rivieren hun zand uitspreiden over grote waaiers en delta’s. Er zijn grote verschillen tussen het groene en dichtbevolkte Nederland en het dorre levenloze Mars, maar toch komen rivieren en delta’s op beide planeten voor. In dit verhaal zal ik laten zien hoe die landvormen ontstaan op Aarde en Mars, en hoe we ze gebruiken om meer te weten te komen over de natte geschiedenis van van beide planeten.

Zaterdag 29 november 2014
Spreker: Marcel Haas
onderwerp: Op jacht naar de verste sterrenstelsels

De grootste telescopen op Aarde zijn continu bezig met het verleggen van grenzen! Record na record wordt verbroken en wetenschappers doen hun best om steeds weer verdere sterrenstelsels te ontdekken. We zien nu sterrenstelsels aan de rand van het zichtbare heelal, die we zien op een moment dat het heelal pas een paar honderd miljoen jaar oud was. Hoe zeker weten we dat die sterrenstelsels wel echt recordhouders zijn? Wat weten we eigenlijk over die stelsels? En wat leren we er nu eigenlijk van om met die dure telescopen maanden lang naar dezelfde vage vlekjes te turen?

Zaterdag 25 oktober 2014
Spreker: Thijs Desain
onderwerp: Vergelijking van Drake
We zijn al jaren bezig met zoeken naar buitenaards leven, maar we hebben nog nooit wat gevonden. Zou het niet heel gek zijn als wij de enigen waren? Waar is iedereen? Dr. Frank Drake dacht hier al over na en heeft hier een formule voor gemaakt.
Zaterdag 28 juni 2014
Spreker: Alke van der Kloet
Onderwerp: Geschiedenis van de sterrenkunde

Zaterdag 3 mei 2014
Spreker: Zeb Nemeth
Onderwerp: Afstanden in het heelal Hoe weten we eigenlijk dat de maan precies zo ver weg staat? En zouden sterrenstelsels niet gewoon nevels kunnen zijn, binnen onze melkweg?… Het woordje VAR! zal nooit meer dezelfde zijn… Maar ook ambulances die met sirene aan voorbij komen, zal je met andere ogen bekijken!

Zaterdag 27 september 2014
Spreker: Amber van Delft
onderwerp: Terravorming
Stel, je hebt een nieuwe planeet ontdekt en je wilt er gaan wonen. Dat wordt lastig want waarschijnlijk is de atmosfeer giftig (of helemaal niet aanwezig) en is het land zo dor als de woestijn en zijn de meren van vloeibaar methaan. Niet zo fijn, ofwel tijd voor … terravorming; het „how to” leefbaar maken van je eigen planeet.

Zaterdag 29 maart 2014
De Melkweg
Spreker: Ramon van der Hilst
Onderwerp: De Melkweg in kaart
Waar wonen we eigenlijk? Nederland natuurlijk, maar waar in het heelal, waar in ons sterrenstelsel? Ramon zal je wegwijs maken in onze Melkweg en ook hoe we hierachter zijn gekomen.
Zaterdag 31 mei 2014
Spreker: Paul Perdijk
onderwerp: Omvang van het heelal

Zaterdag 1 maart 2014
Het infrarode universum
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Het infrarode Universum
Het universum zoals je dat kent is bezaait met sterren en hier en daar een nevel. Dat komt doordat wij als mens alleen maar in het zichtbare licht kan kijken. Naast het zichtbare licht is er ook het infrarode licht. Hierin is een hele andere wereld te zien, die van nevels, koude sterren, hete planeten en bijzondere sterrenstelsels.
Zaterdag 25 januari 2014
Het zonnestelsel
Spreker: Han Crijns
Onderwerp: Het Zonnestelsel
De planeten en daar voorbij… Han neemt je mee met een reis langs de planeten, van Mercurius tot Neptunus, van onze kleinste tot de aller grootsten.