Nieuws

Wat is de JWG?

De JWG is dé sterrenkundevereniging voor jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde. De JWG heeft regionale afdelingen die regelmatig leuke activiteiten organiseren. Ook komen ze natuurlijk voor de gezelligheid bij elkaar! Alle activiteiten worden georganiseerd door vrijwilligers.

Elk kwartaal ontvangen de leden van de JWG ons verenigingstijdschrift Universum. Dit tijdschrift van 40 pagina's staat boordevol sterrenkundige nieuwtjes, begrijpelijke artikelen, sterrenkaarten, en aankondigingen van activiteiten. Vraag eenmalig een gratis proefexemplaar aan!

Daarnaast organiseert de JWG ook verschillende sterrenkundekampen, zoals een Paaskamp, een Jongerenkamp, een Ouderenkamp en een Winterkamp. Het sterrenkunde zomerkamp is al jarenlang een begrip in de astronomie. En als JWG-lid krijg je korting op al deze kampen!

Een JWG-lidmaatschap kost slechts 29 euro per jaar, en 14 euro per gezinslid.
Vraag hier je lidmaatschap aan!

Online Bijeenkomsten

Tijdens de coronapandemie kunnen vele afdelingsbijeenkomsten niet doorgaan. Er waren gelukkig wel online bijeenkomsten mogelijk. De JWG organiseert online bijeenkomsten voor al haar leden. De online bijeenkomsten zijn leuke bijeenkomsten waar je veel te weten komt over verschillende sterrenkundige onderwerpen.

Ook wanneer de fysieke bijeenkomsten bijeenkomsten kunnen houden, blijven we de online bijeenkomsten organiseren als afdeling CyberSpace. Voor meer informatie:
Informatie pagina van Online Bijeenkomsten van de JWG.

Activiteitenkalender

Kampen

De JWG organiseert jaarlijks meerdere weekend- en zomerkampen voor verschillende leeftijdsgroepen. Een overzicht van onze kampen:

  • Paaskamp (8-13 jaar) - Ieder jaar tijdens het paasweekend (donderdagavond t/m maandagmiddag) [inschrijven]
  • Jongerenkamp (8-13 jaar) - twee kampen van zes nachten midden in de zomervakantie [inschrijven]
  • Ouderenkamp (14-18 jaar) - een kamp van twee weken midden in de zomervakantie [inschrijven]
  • Winterkamp (14-18 jaar) - tussen Kerst en Oud & Nieuw, 27 t/m 30 december van ieder jaar [inschrijven]

Universum

Vier keer per jaar ontvangen de leden van de JWG het blad Universum. Dit staat boordevol sterrenkundige nieuwtjes, artikelen, sterrenkaarten, en meer. Daarnaast kun je lezen welke activiteiten de JWG de komende tijd allemaal organiseert. Alle artikelen over sterrenkunde en ruimtevaart zijn zo geschreven dat ze ook voor kinderen goed te begrijpen zijn.

Afdelingen

De JWG heeft afdelingen door het hele land waar bijeenkomsten en andere activiteiten worden georganiseerd. Op deze pagina vind je een overzicht van alle JWG-afdelingen.

Joris

Joris is de mascotte van de JWG. Je zult Joris op verschillende plekken tegenkomen omdat hij net zoveel van sterrenkunde houdt als jij! Zo reist Joris naar andere sterrenstelsels om buitenaardse wezens te bezoeken, gaat hij 's nachts op jacht naar de Grote Beer en weet hij heel veel coole sterrenkundefeitjes te vertellen! Wist je dat JWG ook betekent: Joris het Wollige Gevalletje?Geschiedenis

De JWG bestaat al sinds 1967!
Lees hier meer over de geschiedenis van de JWG.