Programma voor heel 2015 is compleet

Alle bijeenkomsten zijn gepland en voor alle bijeenkomsten hebben we weer interessante sprekers gevonden. Check hieronder wat het programma is van afdeling leiden.

Ga voor meer informatie over locatie en tijd naar de site van JWG Leiden en omstreken (Leo).

8 mei 2015 - Elementaire deeltjes en het Higgs deeltje

Op 4 juli 2012 werd er in het CERN's Large Hadron Collider een nieuw deeltje gevonden met een specifieke massa. Dit nieuwe deeltje voldeed aan de beschrijvingen van een deeltje dat werd voorspeld door Peter Higgs en Francois Englert. Later in maart 2013 werd het bevestigd. Het nieuwe deeltje was het Higgs deeltje. Het Higgs deeltje is groots in het nieuws gekomen. De Higgs en Englert hebben voor hun ontdekking de nobel prijs gekregen. Maar wat is dat deeltje nou eigenlijk? Waarom hebben we het deeltje nodig en waarom is er zo hard naar gezocht?

Het Higgs deeltje is een onderdeel van het praatje dat Leon Timmermans gaat geven naar elementaire deeltjes en het Higgs deeltje. Bij deze bijeenkomst duiken we in de wereld van elementaire deeltje. We duiken in de vraagstuk wat atomen zijn en waaruit ze bestaan? Hoe ziet de wereld er uit op de allerkleinste schaal. Wanneer we dat weten kunnen we gaan onderzoeken wat nou precies het Higgs deeltje is en waarom het zo belangrijk is voor ons begrip van het heelal.

12 juni 2015 - mythologie sterrenbeelden

De sterrenbeelden hebben hun naam te danken aan de oude Grieken. De sterrenbeelden zijn niet zomaar aan hun naam gekomen. Misschien is het wat moeilijk voor te stellen om een beer in het sterrenbeeld grote beer te zien. Maar er zijn veel meer sterren waaruit de grote beer bestaat. Samen maken ze het sterrenbeeld. Niet alleen de sterren maken het sterrenbeeld, maar ook de verhalen. De sterren aan de hemelen vormen een groot boek van verhalen die door de Grieken verteld werden. Grote helden, goden, koningen en prinsessen. Ze staan allemaal aan de hemel. Een groepje sterren zijn niet zomaar een sterrenbeeld.

Achter een simpel sterrenbeeld zit veel meer. Alissa komt ons dan alles vertellen de verhalen achter de sterrenbeelden en hoe ze aan hun verhalen zijn gekomen.

Vakantie

11 september 2015 - Exoplaneten

Wanneer ik dit schrijf is er op 20 april 2015 een planetenstelsel HR 8799 ontdekt die de grote broer is van ons sterrenstelsel. Het planetenstelsel van de ster HR 8799 staat op ca. 130 lichtjaar afstand van ons eigen zonnestelsel. Deze ster is pas 30 miljoen jaar oud. Rondom de ster zijn vier planeten gevonden die op grote afstand rond hun moederster draaien. Uit nieuwe waarnemingen blijkt dat de verhouding tussen de planeten overeen komt met ons eigen zonnestelsel. De architectuur van het planeten stelsel lijkt dus mogelijk voor op die van ons.

Jorden Voogd gaat ons in september helemaal bijpraten over het laatste onderzoek naar Exoplaneten. De nieuwste ontdekkingen, de technieken, de satellieten en de programma's. Hebben we nou al die ene planeet gevonden die lijkt op de aarde? En is daar leven?

9 oktober 2015 - Neutronen sterren

Wat zijn neutronen sterren?
Ze zijn klein: gemiddeld 12 kilometer in diameter.
Ze zijn zwaar: een lucifer doosje neutronen ster weegt even veel als 1 kubieke kilometer (een kubus van een kilometer in diameter) aards gesteente.
Ze draaien heel hard rondjes: vele honderden keren per seconde!

Maar wat zijn het dan? Sterren?

Deze avond schijnen we het licht op deze fantastische objecten. Nora Migdad komt helemaal uit Groningen om ons te vertellen wat neutronen sterren nou precies zijn en waarom ze zo speciaal zijn. Na het praatje kom je erachter wat deze bizarre objecten zijn en dat wij in een heelal leven die ons maar blijft verbazen.

13 november - Sterevolutie

Er wordt wel eens gezegd dat wij allemaal bestaat uit sterrenstof. Het klinkt wel echt po√ętisch en oneindig. De mens en heeft haar bestaan aan de sterren die de nachten zo prachtig bekleden. En het mooie is, het is waar! Sterren produceren de deeltjes waaruit wij bestaan, zorgen voor het licht en warmte waardoor leven op aarde mogelijk is. Maar hoe doet zo'n ster het dan?

We weten allemaal dat een ster niet voor eeuwig leeft. Net als mensen worden sterren geboren, gaan ze door verschillende levensfases en uiteindelijk sterven ze weer. Astronomen hebben zijn al heel lang gefascineerd door de evolutie van sterren en nog steeds worden er nieuwe dingen ontdekt. Nog exotischer sterren! Sterren die nog verder weg staan! Sterren die op het punt staan op geboren te worden. Peter Perdijk zal bij deze bijeenkomst alles vertellen over sterren en haar evolutie. Laat je verwonderen door het levensverhaal van de sterren.

12 december - Megabijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2015 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 12 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!