Locatie: De oude sterrenwacht Leiden
Kaiserstraat 63, Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden
Datum: 4 en 5 maart
Tijd: 14:00 - 22:00

Komend weekend worden in heel Nederland voor de 30e keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkavonden gehouden. Op 70 plaatsen is jong en oud welkom om op informele wijze kennis te maken met de sterrenhemel en met de hobby sterrenkunde. In Leiden kan men terecht in de Oude Leidse Sterrenwacht aan de Witte Singel. De toegang is gratis.

Bij helder weer zijn de Zon, de kraters op de Maan, de ringen van Saturnus en de planeet Mars te bewonderen. De Maan is nog voor het eerste kwartier. De telescoop toont talrijke kraters. Verder kan men de Orion nevel en de Pleiaden bewonderen.

Op de sterrenkijkdagen zullen leden van de sterrenkundigen verenigingen van Leiden aanwezig zijn om uitleg te geven. Het hele weekend zullen er ook verschillende presentaties over sterrenkundige onderwerpen gegeven worden.

De JWG zal een mimicollege te houden met als onderwerp „Omvang van het Heelal”.

De Sterrenwacht is op zaterdag 4 en zondag 5 maart open vanaf twee uur 's middags. Bij mooi weer blijft de Sterrenwacht open tot half elf 's avonds, bij regen zal de sterrenwacht waarschijnlijk om zes uur sluiten.