Hugo van Woerdenprijs gewonnen door Twan Bekkers


Twan Bekkers (14 jaar) uit Berlicum mag binnenkort een belangrijke sterrenkundige prijs in ontvangst nemen: de Hugo van Woerdenprijs. Deze aanmoedigingsprijs is hem toegekend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Ster-renkunde (KNVWS) omdat hij als jonge amateursterrenkundige “verstand van zaken over en inzicht heeft getoond in de sterrenkunde.” Lees hier het hele artikel
Hugo van Woerdenprijs

Sinds 1944 wordt de Hugo van Woerdenprijs uitgereikt aan amateurs die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de weer- of sterrenkunde. Om ook jongeren aan te moedigen bij te dragen op dit gebied, heeft het bestuur van de KNVWS (waar de JWG bij is aangesloten) per 12 februari 2011 een aanmoedigingsprijs voor jongeren tot vijfentwintig jaar in het leven geroepen. Deze prijs draagt de naam van prof. dr. Hugo van Woerden (geboren in 1926), voorzitter van de KNVWS van 1992 tot 2002, erevoorzitter van de KNVWS en emeritus hoogleraar radiosterrenkunde van Rijkuniversiteit Groningen. Prof. dr. van Woerden heeft jarenlang betrokkenheid van amateurs en vooral jonge amateurs bij sterrenkundig onderzoek aangemoedigd. Tot grote vreugde van het bestuur van de KNVWS wilde hij zijn naam aan deze prijs verbinden.

De Hugo van Woerdenprijs wordt uitgereikt aan jongeren onder de vijfentwintig jaar die verbonden zijn aan de KNVWS en die hebben laten zien verstand van zaken te hebben van en inzicht in de weer- en/of sterrenkunde. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een lezing, onderzoek, waarneming of ontdekking, die bijzonder is voor een iemand van die leeftijd. Een extra eis is dat dit een amateur moet zijn: Hij of zij mag geen weer- of sterrenkunde als werk hebben of hebben gehad.