House of Outdoor & Optics schenkt de JWG 5 verrekijkers.

Waarnemen zoals dat gedaan wordt in de sterrenkunde wordt vaak geassocieerd met grote telescopen. Hoe groter hoe beter zegt men. Dat klopt voor de professionele astronomen onder ons maar als je net begint hoeft dat niet altijd zo te zijn. Wat je wilt is meer zien dan met het blote oog. Je kunt je al goed wegwijs maken met de sterrenbeelden en de zichtbare planeten maar de volgende stap is meer detail vinden. Een eerste, hele logische stap is een goede verrekijker. Hiermee is het al mogelijk om veel meer details van de Maan te bekijken. Je kunt de vier grootste manen van Jupiter zien en in goede omstandigheden de ringen van Saturnus. Als je gaat kijken met een verrekijker ga je ook veel meer sterren zien. Je zult versteld staan hoeveel sterren er bij komen met een verrekijker in de hand. Een van de bekendste open sterrenhopen aan de winter- en voorjaarshemel is M45, de Pleiaden. Met het blote oog zichtbaar als een vaag vlekje, maar met een verrekijker zie je opeens veel meer detail. Ook M44, een grote open sterrenhoop in het sterrenbeeld kreeft, blijkt opeens uit tientallen sterretjes te bestaan. Ik had het geluk de verrekijkers van House of Outdoor & Optics te mogen meenemen en heb direct in het centrum van Arnhem verschillende objecten kunnen waarnemen met de nieuwe aanwinsten van de JWG. Met een 8×42 kijker was M44 perfect te zien. Hij paste geheel in het beeld, iets wat niet mogelijk is met een telescoop. En tenslotte heeft een verrekijker het voordeel dat hij bijna altijd wel ergens in de vakantiebagage past en veel sneller tevoorschijn te halen is dan een echte telescoop. Een verrekijker kan je daardoor veel vaker gebruiken dan een telescoop!

Het project Second Life Optics is opgezet om oude, en soms zelfs kapotte tweedehands verrekijkers te tweede leven te geven door ze te repareren en in te zetten voor een nieuw (goed) doel. Deze projecten dienen een maatschappelijk/educatief karakter te hebben. Voorbeelden hiervan zijn Rangers in Afrika, verenigingen voor vogelaars en nu dus ook de JWG.

Via Petra van der Meijs zijn wij in contact gekomen met House of Outdoor & Optics. Samen hebben we gesproken over wat wij als JWG doen en hoe we de verrekijkers willen inzetten. Het idee is om ze aan onze afdelingen aan te bieden tijdens bijvoorbeeld beginnerscursussen. Ook zullen de kampen gebruik gaan maken van de verrekijkers. Hiervoor worden speciale cursussen gemaakt die zich richten op het waarnemen met verrekijkers.

Natuurlijk steunt de JWG dit project van harte en mocht iemand nog zijn oude verrekijker op zolder hebben liggen of stapt je zelf over op een telescoop, stuur hem dan op. Met het project Second life Optics kan House of Outdoor & Optics hem een nieuw leven geven en meer projecten realiseren. Elke binnengekomen verrekijker krijgt een nummer en als de verrekijker aan een project is gedoneerd krijgt de donateur daar weer een berichtje van. Alle verrekijkers worden ter plekke gecontroleerd, en eventueel gerepareerd, dus het is geen enkel probleem als de verrekijker kapot is. Want ook, als hij niet te repareren valt, kunnen onderdelen vast nog wel hergebruikt worden. Van vier volledig defecte kijkers van hetzelfde type is één werkend exemplaar te maken.

Suggesties, projecten en/of donaties voor “Second Life Optics” kunt u zenden aan: House of Outdoor & Optics Diependaalsedijk 12-14 3601GK Maarssen info@houseofoutdoor.nl www.houseofoutdoor.nl Tel. 0346-556166