Radiosterrenkunde-kamp CAMRAS 2015 geslaagd!

Onlangs zijn JWG-ers neergestreken nabij Dwingeloo waar zij een weekend lang kennis konden maken met radiosterrenkunde. In samenwerking met stichting CAMRAS heeft de JWG een kamp georganiseerd met als thema radio-astronomie waarbij we als JWG-ers gebruik mochten maken van de net gerestaureerde, 25 meter diameter, Dwingeloo radiotelescoop.

CAMRAS heeft een uitdagend programma samengesteld waarin verschillende aspecten van de radiosterrenkunde werden belicht. Zo waren er lezingen over radio-astronomie en praktijk opdrachten. We kregen een rondleiding door het radio-astronomiecentrum in Dwingeloo waar ook de controlekamers waren van de Westerbork en LOFAR radiotelescopen. De praktijkopdrachten waren voor ons het meest uniek. Met twee kleine radiotelescopen hebben we de zon waargenomen in het radiospectrum en hebben we naar meteoren (en duikboten!) geluisterd. Het was leuk om te zien hoe je met simpele materialen zelf meteoren kan waarnemen.

Het hoogtepunt was natuurlijk de waarnemingen die we mochten doen met de 25 meter radiotelescoop van Dwingeloo. Er waren eerst wel wat problemen. De telescoop heeft toen de hele horizon afgescanned naar mogelijk storende radiobronnen. Daarna hebben we waarnemingen gedaan aan de waterstofconcentraties in de armen van de melkweg en aan pulsars. Pulsars zijn 'dode' sterren die als een vuurtoren radiogolven uitzenden. Deze konden we zelf beluisteren met de radiotelescoop.

Het weekend eindigde met een afsluitende bijeenkomst waarbij we de organisatoren van het weekend hartelijk dankte. De JWG heeft in haar archieven nog dia's gevonden van de Dwingeloo telescoop voor de restauratie en die als bedankje geschonken aan stichting CAMRAS. Dat was de afsluiting van een geslaagd weekend dat in het teken stond van een hele hoop radiosterrenkunde.