Zaterdag 15 december 2012 - megabijeenkomst

Op Zaterdag de 15de is onze jaarlijkse megabijeenkomst. Dit is onze jaarlijkse extra lange bijeenkomst. Natuurlijk maken we er een super gave, mega lange dag van met veel over sterrenkunde. Leuke knutsels en spelletjes.

Deze dag hebben we twee fantastische sprekers waarvan ik er al 1 van kan aankondigen. Rogier vh Schip is altijd al gefascineerd geweest hoe het nou komt dat er heel veel sterren in het heelal zijn. Maar in tegenstelling tot al die vele sterren, maar weinig planeten zijn. En ze zijn nog een stuk kleiner ook. Dat komt natuurlijk omdat planeten uit hele andere atomen bestaan dan sterren. Hij merkt terecht op dat er in dit heelal heel veel simpele atomen zijn, maar weinig zware atomen. Nu weten we wel dat die zware atomen worden gevormd in sterren. Maar hoe worden die zware atomen nu gemaakt? En hoe zit het toch met die aparte verdeling? Met dit antwoord kom je te weten waar de atomen vandaan komen waaruit ons lichaam is gemaakt.

Onze tweede spreker deze dag is Bram. Op dit moment rijdt er ergens op Mars een wagentje rond genaamd Opportunity. Door robots zoals Opportunity kunnen we verre planeten onderzoeken. En dat doet zo'n robot helemaal alleen. Een robot op mars is onmogelijk om direct te besturen. Het duurt veel te lang voordat de commando naar de robot zijn gestuurd. Voor dat je het weet rijd Opportunity tegen een grote rots aan of valt hij in een grote krater. Zo'n robot moet dus slim genoeg zijn om de vele gevaren te herkennen en zich daarop aan te passen. Bram gaat ons vertellen wat er allemaal moet gebeuren om zo'n robot Mars-proof te krijgen.


Let op! Deze bijeenkomst is op een zaterdag i.p.v. vrijdag, en is van 13:30 tot 17:00!.

Je vindt ons in studentencentrum Plexus vlak bij de Leidse Sterrenwacht. Aan de balie kun je vragen waar wij zitten.

Plexus Student Centre
Kaiserstraat 25
2311 GN Leiden
The Netherlands
www.plexus.leidenuniv.nl