Bijeenkomsten 2016

Deze pagina bevat de bijeenkomsten die we al gehad hebben. Terug naar de Leiden homepage

10 december 2016 - Megabijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2016 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 12 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

We hebben deze middag meerdere sprekers en activiteiten. We gaan een leuke knutsel maken en Bram komt langs met een spannend praatje. Ook Peter Perdijk komt langs met een leuk praatje.

Peter heeft voor ons een speciaal praatje over chaos theorie. Misschien hebben jullie wel eens gehoord van de vlinder die in Afrika zijn vleugels wappert en in Amerika een orkaan veroorzaakt (The butterfly effect voor insiders). Hoewel dit natuurlijk een metafoor is, zit er wel een theorie achter die een speciaal soort natuur fenomenen veroorzaakt.

Chaos theorie is voornamelijk relevant in weersvoorspellingen, hier op aarde en in de ruimte. Maar is ook relevant op de uitbreiding van steden, natuurlijke groei van bijvoorbeeld bomen, bladeren en dieren, computerwetenschap en zelfs kosmologische modellen in de snaar-theorie. Wat chaos allemaal betekent in ons dagelijk leven en in de natuur gaat Peter ons vertellen.

Bram had voor ons een cryptisch verhaal.
„Ik maak er een mooie reis van met een paar handvaardigheden, tenslotte gaat iedereen naar Mars de komende zomer, en zal zo'n klein planeetje snel te vol zijn. Dan is de sprong naar Jupiter in 2018 echt noodzakelijk en is M101 op zo'n 25 miljoen lichtjaar natuurlijk nog maar een feestelijke excursie voor onze kleine egootjes…gelukkig is M101 2x zo groot als ons eigen melkwegstelseltje, waar we ook al bijna niet meer kunnen ademhalen van de drukte… haha!”

😁 wordt weer leuk

11 november 2016 - De Oerknal

De mensheid heeft zich altijd afgevraagd waar we vandaan komen. Waar de mensheid vandaan is gekomen en hoe het heelal is ontstaan. Sterrenkundigen en kosmologen zijn vooral geïnteresseerd geweest in het ontstaan van het heelal. Met hele precieze waarnemingen hebben ze diep diep in het heelal gekeken om aanwijzingen te vinden over waar het heelal vandaan komt en hoe het is ontstaan. De sterrenkundige Hubble kwam met de belangrijke ontdekking dat het heelal aan het uitdijen is. Deze ontdekking zette sterrenkundigen aan het denken hoe het heelal zou kunnen zijn ontstaan. Als het heelal nu aan het uitdijen is, zou het heelal dan in het verleden kleiner zijn geweest dan nu? En als we nog verder terug in de tijd gaan, zou het heelal dan niet kunnen zijn ontstaan uit een punt? Deze ideeën over het ontstaan van het heelal zijn uitgegroeid tot wat we nu kennen als de oerknal of de big bang.

Han Crijns gaat ons alles vertellen over de theorie van het ontstaan van het heelal. Hij gaat ons vertellen wat de oerknal nu precies inhoudt, welke observaties de oerknal onderbouwen en wat het betekent voor de toekomst van het heelal. Dus wil je alles weten over hoe het heelal is ontstaan, kom dan naar deze bijeenkomst.

14 oktober 2016 - Ik ga naar de ruimte in en ik neem mee...

Denk mee. Ik ga naar de ruimte en ik neem mee…. Wat moeten we eigenlijk allemaal meenemen? …. Wat zou jij meenemen? Net als elke reis moeten we een reis naar de ruimte voorbereiden. Natuurlijk lucht, brandstof, water, eten. Wat nog meer. Een tandeborstel, bordspelletje. We moeten ons natuurlijk ook een beetje vermaken. En wat nog meer?

Cyrano gaat ons meer vertellen over wat er nu allemaal nodig is om de ruimte in de gaan. In een hypothetische reis naar Mars neemt Cyrano ons mee in een zoektocht naar het ultieme 'wat neem ik mee' - lijstje. Nee, we gaan deze bijeenkomst natuurlijk geen saaie lijstjes maken, maar ook vooral die vraag 'waarom' we meenemen wat we meenemen. Een reis in de ruimte naar mars brengt speciale uitdagingen met zich mee die we op aarde niet hebben. En dat vergt speciale voorbereidingen. Ben je ooit van plan te gaan, kom dan naar onze bijeenkomst. Dan kan je goed voorbereidt op pad.

9 september 2016 - New Horizon: De nieuwe ontdekkingen

New Horizon heeft als eerste satelliet de dwerg planeet Pluto kunnen bekijken. Het was de eerste mogelijkheid voor de mensheid om deze ex-planeet van dichtbij te bekijken. Zelfs niet de allergrootste telescopen op aarde en in de ruimte konden ver genoeg inzoomen om een duidelijk beeld te krijgen van Pluto. Met de komst van New Horizons in 2015 was dat dan uiteindelijk mogelijk. De wereld heeft kunnen genieten van de prachtige plaatjes die New Horizons ons heeft kunnen sturen. Wetenschappers zijn momenteel druk bezig om alle nieuwe informatie die we hebben verkregen te verwerken en te onderzoeken.

Ramon van der Hilst zal ons alles vertellen over het laatste nieuws uit de wetenschap over Pluto. Voordat het in de schoolboeken terecht komt zul jij het weten. De nieuwste plaatjes, de nieuwe weetjes en onderzoeken. Over het ontstaan, de relatie met Pluto met haar nogal grote maan Charon. De kleine maantjes. Sluit je aan bij met ons om meer te weten te komen over deze bijzondere ex-planeet.

Juli en Augustus - Vakantie!

Tijdens de vakantie zijn er geen bijeenkomsten van de JWG in de Leidse Sterrenwacht. Wel is het natuurlijk de gelegenheid om de sterrenwacht zelf te ontdekken. Weet je nou niet wat je moet doen tijdens de vakantie. Kijk dan ook eens naar de Kampen van de JWG. Wie weet zit daar het kamp bij voor deze zomer.

10 juni 2016 - Sterke verhalen uit de ruimte

Helaas kan wegens persoonlijke omstandigheden onze spreker niet meer komen op 10 juni. Daarvoor in de plaats hebben we een mooi ander programma bedacht. Volgens Wikipedia zijn sterke verhalen een verhaal dat voor waar wordt verteld, maar waarvan de inhoud zodanig onwaarschijnlijk is dat het niet waar kan zijn. Een sterk verhaal wordt dan ook meer ter vermaak verteld dan om opportunistische of zelfs malicieuze redenen. We kennen allemaal de sterke verhalen over sportvissers met gigantische vissen uit de sloot. En zo ook zijn er heel wat sterke verhalen in de sterrenkundewereld.

Onze eigen Saskia gaat deze bijeenkomst de wat luchtigere zaken behandelen vanuit de sterrenkunde wereld. De sterke verhalen die er de ronde doen. Een gezicht op Mars, Aliens noem het maar op. Maak je op voor een lekkere luchtige bijeenkomst zo net voor de vakantie. Dan heb je tijdens de vakantie ook een sterk verhaal om rond het kampvuur te vertellen.

13 mei 2016 - Wat Als 2!!!

Jullie vroegen erom. Jullie krijgen het! Na het succes van vorig jaar komt Peter van Velzen terug om meer 'wat als?' vragen te beantwoorden.

Wat als? Wat als? Wat als is een hele leuke vraag. Wat als je op een aarde leven waar de zwaartekracht 2x zo sterk is? Wat we al het water op de aarde naar mars verplaatsen? Hoe zou Mars er dan uitzien? Wat als je met een gewoon vliegtuig boven andere planeten vliegt?

Deze avond komt Peter van Velzen langs om een paar interessante scenario's te vertellen. Alle scenario's zijn natuurlijk sterrenkunde gerelateerd. Dus komt langs om te horen welke bizarre vragen op een wetenschappelijk verantwoord worden beantwoord.

8 april 2016 - Zwaartekracht

We kennen het allemaal. We voelen het allemaal. Het houdt ons vast. Het is overal. We willen graag zonder, maar we ook niet zonder:

Zwaartekracht.

Zwaartekracht houdt ons op de aarde. Het houdt de maan in een baan rond de aarde. Het houdt de aarde in een baan rond de zon. Er handig! Graag zouden we ook wel eens zonder zwaartekracht willen leven. Lekker zweven zoals astronauten. Maar we weten ook dat astronauten ook hard moeten trainen in de ruimte om gezond te blijven en zodat ze weer terug kunnen keren naar aarde. Grote wetenschappers zoals Newton en Albert Einstein hebben lang zwaartekracht bestudeerd. Zwaartekracht is een van de belangrijkste natuurkrachten die op grote schaal invloed heeft op het universum en bepaalt zelfs voor een groot deel de toekomst van het heelal. Om het heelal goed te leren kennen, is het begrijpen van de zwaartekracht belangrijk.

Veel is al bekend over zwaartekracht en jullie zullen er waarschijnlijk allang van hebben gehoord. Maar hoe werkt zwaartekracht nu echt? Leon gaat in de diepte over het fenomeen dat we zwaartekracht noemen. Leon studeerde zelf sterrenkunde en is nu PhD kandidaat bij ASTRON. Hij gaat ons tijdens deze lezing meer vertellen over deze mysterieuze kracht.

11 maart 2016 - Landers

Het koloniseren van andere planeten begint bij het heel aankomen op een planeet. Maar de ene planeet is de andere niet. Sommige planeten hebben een hoge zwaartekracht, andere planeten, een lage zwaartekracht. Sommige planeten hebben een vast oppervlakte, andere planeten lijken uit alleen mag gas en wolken te bestaan. Sommige planeten hebben een atmosfeer, andere weer niet. Hoe zorg je ervoor dat je veilig land op de planeet waar je wilt komen? Daarover denken wetenschappers en technici al heel lang na. De mensheid heeft geprobeerd om op zo'n beetje alles wat in de buurt is te landen. De maan, mars, venus, kometen. Elk object brengt weer een andere uitdaging met zich mee.

Victor gaat ons vertellen over welke slimme oplossingen de mensen van NASA, ESA en alle andere ruimtevaart organisaties hebben gedacht om een ruimtevaartuig veilig op een buitenaards object te kunnen landen. Ieder speelt z'n eigen rol. Astronomen vertellen de technici de omstandigheden waar technici rekening mee moeten houden. Zo komen we aan het eind van de avond te weten welk verschillende soorten landers de mensheid in het post-spoetnik tijdperk heeft bedacht.

12 februari - Wet- en regelgeving in de ruimte

Mag je zomaar door rood rijden in de ruimte? Is er een snelheidslimiet? Rare vragen misschien, maar wel belangrijk. Is er namelijk zoiets als ruimte recht? Is er recht in de ruimte of is de ruimte een soort van wetteloze zone waar je alles kan doen en alles kan laten? En hoe zit het dan met bezit? Kan je bijvoorbeeld de maan bezitten? Het is heel goed denkbaar dat we in de toekomst asteroïdes gaan mijnbouw gaan bedrijven voor ijzer of misschien wel andere metalen. Maar van wie zou zo'n asteroïde dan zijn? Er is zelf iemand geweest die grond op de maan verkocht! Leuk en aardig, maar mag dat zomaar?

Dit en nog veel meer vragen worden op 12 februari voor ons beantwoord door Hilde Lotte. Onze jurist ruimterecht gaat al onze vragen beantwoorden als een rijdende rechter.

8 januari 2016 - Noorderlicht

We hebben binnen JWG leiden allemaal enthousiaste amateur sterrenkundigen. Sommige druk bezig op theoretisch vlak. Andere weer veel meer bezig met astrofotografie. En zo zijn we allemaal wel ergens mee bezig.

Zo is onze spreker, Paul Perdijk, onlangs naar het hoge noorden afgereisd voor een poollicht expeditie in Zweden en Noorwegen. Het noorderlicht waarnemen is er een voor de bucket list van elke astronoom. Wat komt er allemaal bij kijken om een poollicht expeditie te plannen? Hoe kun je het noorderlicht het beste waarnemen? Hoe maakt je goede foto's van het noorderlicht?

Gedurende dit praatje kom je alles te weten of het het noorderlicht, ofwel aurora borealis. In dit praatje vertellen we hoe het ontstaat, waar je het het beste kan zien. Dus komt gezellig naar onze bijeenkomsten.

Vervallen bijeenkomst

De vorige keer was Nora helaas ziek om ons dat geweldige praatje te geven over neutronen sterren. We blijven natuurlijk gewoon met die vraag zitten: Wat zijn neutronen sterren?
Gelukkig komt ze terug om toch haar verhaal te kunnen doen. Wat weten we? Ze zijn klein: gemiddeld 12 kilometer in diameter.
Ze zijn zwaar: een lucifer doosje neutronen ster weegt even veel als 1 kubieke kilometer (een kubus van een kilometer in diameter) aards gesteente.
Ze draaien heel hard rondjes: vele honderden keren per seconde!

Maar wat zijn het dan? Sterren?

Deze avond schijnen we het licht op deze fantastische objecten. Nora Migdad komt helemaal uit Groningen om ons te vertellen wat neutronen sterren nou precies zijn en waarom ze zo speciaal zijn. Na het praatje kom je erachter wat deze bizarre objecten zijn en dat wij in een heelal leven die ons maar blijft verbazen.