Bijeenkomsten 2015

Deze pagina bevat de bijeenkomsten die we al gehad hebben. Terug naar de Leiden homepage

12 december - Megabijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2015 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 12 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

We hebben deze middag meerdere sprekers en activiteiten. We gaan een leuke knutsel maken en Bram komt langs met een spannend praatje. Dit zei hij over zijn praatje.


„de titel van mijn praatje wordt erg spannend :-): WR104, of nog spannender: GRB080319B

Gamma Bursts: aha, dus deze poef, GRB080319B komt van 7 miljard lichtjaar ver weg, hmmm, dat is lange geleden! Dat moet wel wat vuurwerk zijn geweest! Laten we eens gaan rekenen… wr104: en kijk maar, dit wordt ook een gamma burst en hij ploft zo direct precies richting aarde en dan zijn we allemaal Japanse yakuniki!”

Dit wordt spannend. Dus komen!


13 november - Sterevolutie

Er wordt wel eens gezegd dat wij allemaal bestaat uit sterrenstof. Het klinkt wel echt poëtisch en oneindig. De mens en heeft haar bestaan aan de sterren die de nachten zo prachtig bekleden. En het mooie is, het is waar! Sterren produceren de deeltjes waaruit wij bestaan, zorgen voor het licht en warmte waardoor leven op aarde mogelijk is. Maar hoe doet zo'n ster het dan?

We weten allemaal dat een ster niet voor eeuwig leeft. Net als mensen worden sterren geboren, gaan ze door verschillende levensfases en uiteindelijk sterven ze weer. Astronomen hebben zijn al heel lang gefascineerd door de evolutie van sterren en nog steeds worden er nieuwe dingen ontdekt. Nog exotischer sterren! Sterren die nog verder weg staan! Sterren die op het punt staan op geboren te worden. Peter Perdijk zal bij deze bijeenkomst alles vertellen over sterren en haar evolutie. Laat je verwonderen door het levensverhaal van de sterren.

9 oktober 2015 - Neutronen sterren

Wat zijn neutronen sterren?
Ze zijn klein: gemiddeld 12 kilometer in diameter.
Ze zijn zwaar: een lucifer doosje neutronen ster weegt even veel als 1 kubieke kilometer (een kubus van een kilometer in diameter) aards gesteente.
Ze draaien heel hard rondjes: vele honderden keren per seconde!

Maar wat zijn het dan? Sterren?

Deze avond schijnen we het licht op deze fantastische objecten. Nora Migdad komt helemaal uit Groningen om ons te vertellen wat neutronen sterren nou precies zijn en waarom ze zo speciaal zijn. Na het praatje kom je erachter wat deze bizarre objecten zijn en dat wij in een heelal leven die ons maar blijft verbazen.

11 september 2015 - Exoplaneten

Wanneer ik dit schrijf is er op 20 april 2015 een planetenstelsel HR 8799 ontdekt die de grote broer is van ons sterrenstelsel. Het planetenstelsel van de ster HR 8799 staat op ca. 130 lichtjaar afstand van ons eigen zonnestelsel. Deze ster is pas 30 miljoen jaar oud. Rondom de ster zijn vier planeten gevonden die op grote afstand rond hun moederster draaien. Uit nieuwe waarnemingen blijkt dat de verhouding tussen de planeten overeen komt met ons eigen zonnestelsel. De architectuur van het planeten stelsel lijkt dus mogelijk voor op die van ons.

Jorden Voogd gaat ons in september helemaal bijpraten over het laatste onderzoek naar Exoplaneten. De nieuwste ontdekkingen, de technieken, de satellieten en de programma's. Hebben we nou al die ene planeet gevonden die lijkt op de aarde? En is daar leven?

Juli en Augustus - Vakantie

12 juni 2015 - mythologie sterrenbeelden

De sterrenbeelden hebben hun naam te danken aan de oude Grieken. De sterrenbeelden zijn niet zomaar aan hun naam gekomen. Misschien is het wat moeilijk voor te stellen om een beer in het sterrenbeeld grote beer te zien. Maar er zijn veel meer sterren waaruit de grote beer bestaat. Samen maken ze het sterrenbeeld. Niet alleen de sterren maken het sterrenbeeld, maar ook de verhalen. De sterren aan de hemelen vormen een groot boek van verhalen die door de Grieken verteld werden. Grote helden, goden, koningen en prinsessen. Ze staan allemaal aan de hemel. Een groepje sterren zijn niet zomaar een sterrenbeeld.

Achter een simpel sterrenbeeld zit veel meer. Alissa komt ons dan alles vertellen de verhalen achter de sterrenbeelden en hoe ze aan hun verhalen zijn gekomen.

8 mei 2015 - Elementaire deeltjes en het Higgs deeltje

Op 4 juli 2012 werd er in het CERN's Large Hadron Collider een nieuw deeltje gevonden met een specifieke massa. Dit nieuwe deeltje voldeed aan de beschrijvingen van een deeltje dat werd voorspeld door Peter Higgs en Francois Englert. Later in maart 2013 werd het bevestigd. Het nieuwe deeltje was het Higgs deeltje. Het Higgs deeltje is groots in het nieuws gekomen. De Higgs en Englert hebben voor hun ontdekking de nobel prijs gekregen. Maar wat is dat deeltje nou eigenlijk? Waarom hebben we het deeltje nodig en waarom is er zo hard naar gezocht?

Het Higgs deeltje is een onderdeel van het praatje dat Leon Oostrum gaat geven naar elementaire deeltjes en het Higgs deeltje. Bij deze bijeenkomst duiken we in de wereld van elementaire deeltje. We duiken in de vraagstuk wat atomen zijn en waaruit ze bestaan? Hoe ziet de wereld er uit op de allerkleinste schaal. Wanneer we dat weten kunnen we gaan onderzoeken wat nou precies het Higgs deeltje is en waarom het zo belangrijk is voor ons begrip van het heelal.

10 april 2015 - Wat als?

 Wat als? Wat als? Wat als is een hele leuke vraag. Wat als je op een aarde leven waar de zwaartekracht 2x zo sterk is? Wat we al het water op de aarde naar mars verplaatsen? Hoe zou Mars er dan uitzien? Wat als je met een gewoon vliegtuig boven andere planeten vliegt?

Deze avond komt Peter van Velzen langs om een paar interessante scenario's te vertellen. Alle scenario's zijn natuurlijk sterrenkunde gerelateerd. Dus komt langs om te horen welke bizarre vragen op een wetenschappelijk verantwoord worden beantwoord.

13 maart 2015 - Vaktheorie van praktische astronomie

Wist je dat vroeger sterrenwachten in prive bezit waren van sterrenkundigen. Zoals de beroemde sterrenkundige William Herschell, ontdekker van de planeet Uranus. Hij liet zijn eigen observatorium bouwen. Vroeger werd sterrenkunde anders bedreven. Ook telescopen en sterrenwachten zagen er vroeger heel anders uit. En net zoals nu zijn er nog steeds astronomen die hun eigen sterrenwacht bezitten. Onze spreker, Twan, die zijn eigen sterrenwacht heeft gebouwd.

Twan neemt ons deze avond mee op een historische reis. We gaan op onderzoeken hoe de eerste sterrenwachten er vroeger en tegenwoordig uitzien. Welke telescopen en instrumenten ze gebruiken, zowel de amateurs als de professionals. Hij verteld hoe hij zelf een eigen sterrenwacht heeft gebouwd en hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Kom gezellig langs om te luisteren naar dit inspirerende verhaal.

13 februari 2015 - Kerbal Space Program

Heb jij nooit die vacature gehad om programma manager van NASA en ESA te worden? Heb je altijd al eens je eigen ruimte programma willen ontwikkelen? Astronauten ver de ruimte in te schieten, planeten te bezoeken, raketten te bouwen?

Deze avond geeft Jonathan Juursema een demonstratie van deze simulatie game in ontwikkeling. Het doel van de simulatie is om een ruimte missie op te zetten en een ruimtevaartuig te bouwen die een team van astronauten de ruimte in kan krijgen zonder dat ze dood gaan. Je hebt genoeg onderdelen om een ruimteschip te maken. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie waardoor je ruimteschip wel of niet vliegt. Vlieg naar andere planten. Plot een koers. Hou de temperatuur en druk in de gaten. Bouw ruimtestations. En ga moedig daar waar nooit een kerbal is gekomen.

9 januari 2015 - Astrofotografie; verhalen van een JWG-er

Vanavond geen informatie praatje met uitleg over een ingewikkeld sterrenkundig onderwerp. Maar echt een ervaringspraatje. Veel van onze JWG leden zijn bezig met het onderwerp sterrenkunde. Allemaal op een andere manier. Petra van der Meijs is al vanaf haar 8ste lid van de JWG. Zij is altijd wel met sterrenkunde en de JWG bezig geweest.

Vanavond komt ze alles vertellen over haar ervaringen met astrofotografie. Ze zal veel van haar eigen werken meenemen. Allemaal astrofoto's die ze zelf gemaakt heeft. Ze verteld wat, waar en hoe ze die foto's heeft gemaakt. De Messier Marathon, haar reis naar Zuid Frankrijk. De mooie plaatjes en hoe jij die ook kunt maken. Ben jij geïnteresseerd in hoe het is om astrofoto's te maken. Kom dan langs!