Bijeenkomsten 2014

Deze pagina bevat de bijeenkomsten die we al gehad hebben. Terug naar de Leiden homepage

13 december 2014 - Megabijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2014 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 14 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

Dit weekend zijn er ook weer vallende sterren te zien. Het maximum van de meteorenzwerm Geminiden vindt plaats op zondag 14 december. De radiant van de zwerm staat rond 02:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 70° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 120 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen. Door de matige omstandigheden zijn er in onze streken dan vermoedelijk “maar” circa 50 meteoren per uur van deze zwerm te zien, altijd nog de moeite waard om te gaan waarnemen. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 59 “vallende sterren” per uur te zien. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de lengte van het maximum is met 0,9 dagen zeer kort.

14 november De Kepler ruimte telescoop en Exoplaneten

Heb je altijd als een afgevraagd of wij de enigste ster met planeten zijn? Nou, sterrenkundige ook. Daarom zijn hebben we de Kepler ruimte telescoop gelanceerd die op zoek is gegaan naar exoplaneten. En of dat is gelukt!

Exoplaneten zijn planeten die bij andere sterren dan onze zon zijn gevonden. We hebben het eigenlijk altijd wel verwacht dat ze er waren. En er is, mede dankzij de Kepler telescoop, enorm veel nieuwe planeten gevonden. Regelmatig is Kepler in het nieuws gekomen omdat er nieuwe of exotische planeten zijn ontdekt. Tijdens het praatje van Wouter Poos kom je alles te weten over de laatste ontdekkingen, of de telescoop Kepler en exoplaneten. Nu nog een raket uitvinden zodat we ze een keer kunnen bezoeken. Over raketten gesproken. Lees gauw verder naar de bijeenkomst van februari 2015.

10 oktober - De wetenschappelijke methode

Hoe weten wetenschappers en astronomen nou wat ze weten? Hoe weten ze het zo zeker? Hoe is het mogelijk dat, ondanks sterren lichtjaren ver weg staan, toch planeten hebben? Of dat er zo iets als een zwart gat bestaat?

Het is stiekem best wel belangrijk om te weten hoe we dingen weten. Zeker in de wetenschap en de sterrenkunde. Om dingen over de natuur te weten te komen hebben sterrenkundigen, en wetenschappers in het algemeen een manier bedacht om ze te helpen met onderzoek. En dat wordt met een moeilijk woord: „de wetenschappelijke methode” genoemd.

In oktober zal onze eigen Arthur Admiraal aan de hand van zijn eigen onderzoek vertellen wat de wetenschappelijke methode inhoud en hoe we er zeker van kunnen zijn dat het waar is wat sterrenkundigen zeggen. Arthur heeft zelf onderzoek gedaan samen met de ESA. Daarvoor heeft hij verschillende expirimenten gedaan en uitgevoerd met de Large Diameter Centrifuge (zie plaatje), van de ESA. Een gaaf apparaat dat heel hard rondjes draait…. of anders gezegd een hogere zwaartekracht simuleert. Benieuwd? Kom langs op deze avond.

12 september - Terravorming op Mars

Hoe zou het zijn om op Mars te wonen? Zou jij dat willen doen? „Ik?” Nou momenteel niet. Mars is natuurlijk nog maar een stoffige planeet. Maar wat nou als we de planeet leefbaar konden maken. Dat je er gewoon zonder ruimtepak kan rondlopen? Wat dan? Zou je gaan?

Ik zeg: doen! We gaan die planeet gewoon leefbaar maken en er op wonen. Maar waar gaan we beginnen. Amber van Delft gaat ons de kneepjes van het vak leren. Ze gaat ons vertellen over het proces om planeten leefbaar te maken, wat ook wel 'terra vorming' wordt genoemd. Hoe werkt terra vorming in de praktijk. Met als voorbeeld onze naaste buur: Mars. Wat moeten we doen? Wat is er voor nodig? Hoeveel training hebben we nodig. Kom langs en vind het uit.

Augustus: Vakantie

13 juni - Infraroodsterrenkunde

Met onze blote ogen kunnen veel pracht en praal aan de hemel zien staan. Maar er bestaat een universum dat we niet kunnen zien. Een universum dat je alleen maar kan zien als je er op een andere manier naar kijkt.

Peter Perdijk komt deze avond vertellen over het universum in het infrarood. Hij komt ons vertellen wat infrarood sterrenkunde is en wat je er mee® kan zien dan wanneer je alleen in het zichtbare gedeelte kijkt van het lichtspectrum. Het wordt een verhaal over het infrarode gedeelte van het spectrum. De instrumenten die ervoor zijn gemaakt. De telescopen die naar de hemel gekeken hebben. En natuurlijk de ontdekkingen die erdoor zijn gemaakt. Infrarood sterrenkunde heeft ons belangrijke inzichten gegeven in het heelal. Infrarood sterrenkunde laat zien dat als je met andere ogen naar het heelal kijkt, je totaal andere dingen te weten kan komen.

11 april - Tijd

14 maart -

14 februari - Magneetvelden en Sterrenstelsels

Deze bijeenkomst hebben we twee sprekers: Saskia en Marcel. Beiden vertellen over twee complexe onderwerpen: werking van magneetvelden en geboorte van sterrenstelsels.

Een halve eeuw geleden heeft de welbekende astronoom Edwin Hubble heeft een classificatie schema gemaakt voor de verschillende vormen van sterrenstelsels: bol, spiraal en balkvormig. In de tientallen jaren daarop heeft de astronomische wetenschap stukje bij beetje weten achterhalen hoe sterrenstelsels zich vormen zoals ze zijn gevormd. Welbekend JWGer Marcel Haas komt jullie vertellen welke complexe processen er plaatsvinden bij de geboorte van sterrenstelsels, en hoe dat invloed heeft op de vorm.

JWGer Saskia komt vertellen over het magneetveld van planeten, in het bijzonder die van de aarde. Wat is zo'n magneetveld nou eigenlijk, en heeft dat ding dan ook nog een praktisch nut voor ons? Niet alleen beschermt ze het leven op aarde tegen deeltjes van de zon, ze heeft ook als uitstekend navigatiehulpmiddel gediend gedurende de 17e eeuw: denk aan het kompas!

10 Januari - Eerste bijeenkomst 2014!

In Januari gaan we weer van start met een spaceshuttle knutsel en een ruimtespel!