Bijeenkomsten 2013

Deze pagina bevat de bijeenkomsten die we al gehad hebben. Terug naar de Leiden homepage

14 December - Megabijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2013 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 14 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

Op het programma hebben we een aantal praatjes en knutsels staan, waaronder een praatje over de lancering van de MAVEN satelliet, die sinds 18 november op weg naar Mars is om uit te vinden hoe Mars zo kaal en droog is geworden.

Mis dus de laatste bijeenkomst van 2013 niet, en zet zaterdag 14 december in je agenda!

8 November - De Zon

We kennen hem allemaal. Die gezellige, warme gloeilamp aan de hemel. Onze Zon. Er is geen ster zoals onze eigen Zon. Zonder hem, geen leven op aarde, geen zomer, geen licht, geen planten en geen dieren. Oh… ook geen zonne-energie. ^__^. Je kan er niet te lang naar kijken, zo veel is die aan het schitteren.

Deze avond gaan we het eens wat dieper over de zon hebben. We gaan onder zijn huid kijken. Wat gebeurt er toch allemaal op de zon? Hoe is het mogelijk dat de zon zo gezellig kan stralen? Zijn er ook zon bevingen op de zon? Wat zijn zonnevlekken, hoe ontstaan die? Heeft de zon ook een atmosfeer? Allemaal vragen waar Lucas van Duin ons een antwoord op gaat geven. Wil jij de grootste ster aan de hemel beter leren kennen. Dan ben je van harte welkom bij weer een avond bij de sterrenkunde vereniging JWG in Leiden.

11 Oktober - De onbekende helden - Astronauten

In oktober gaan we het hebben over astronauten. We kennen natuurlijk allemaal de bekende astronauten zoals Yuri Gagarin of Neil Armstrong. Maar wie is deze vrouw op dit plaatje? Welke astronaut verbleef het langste in de ruimte? Tijdens dit praatje gaan we het hebben over de meer onbekendere ruimtevaarders. We gaan hun verhalen vertellen over de ongelooflijke dingen die zij hebben meegemaakt, maar waar je niet zo veel over hoort. En ik vertel grappig weetjes en feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat astronauten klittenband in hun helm hebben om zo hun neus te krabben als het jeukt. Samen met Tessa Haverkamp gaan we ook een leuke astronauten knutsel maken om mee naar huis te nemen.

13 September - Vulkanen

Deze grote bergen die vuur spuwen op de planeten van het zonnestelsel. Vulkanen. Ze komen op vele planeten tegen. Ze zeggen dat vulkanen klimaat kan veranderen. Dat ze voor nieuw land kunnen zorgen. Dat ze hele beschavingen kunnen uitroeien. Maar wat zou nou eigenlijk deze grote draken, deze spuwers van vuur. Hoe werken ze? Wat makes them tick? Hoe groot kunnen ze worden? Hebben we er hier op aarde ook last van? Zijn ze anders op andere planeten?

Vrijdag 13 September gaat Annika ons van alles vertellen over vulkanen. Ze verteld hoe ze ontstaan en hoe ze inactief worden. Ze gaat ons zelf laten zien hoe het werkt en we bootsen zo'n uitbarsting na in ons laboratorium. Genoeg reden om te komen kijken.

14 Juni - Ruimte-experimenten

In de ruimte gaat het net even anders aan toe dan hier op aarde. Eten gaat anders, slapen gaat anders, wassen gaat anders, groeien gaat anders, enzovoorts. Wetenschappers en astronauten doen daarom veel experimenten om te kijken hoe aardse zaken reageren op gewichtsloosheid. Hiervoor hebben astronauten van alles en nog wat de ruimte mee ingenomen om te kijken wat er gebeurt als er geen zwaartekracht is. De meeste gewone zaken blijken toch anders te werken in de ruimte dan hier op aarde. Kijk maar eens naar het volgende filmpje. Dit experiment was uitgevoerd nadat een meisje een vraag had gesteld aan astronauten. Hoe een natte handdoek in de ruimte eruit ziet!

Op 14 Juni gaat Anna Latour vertellen veel meer vertellen over deze experimenten. De mooiste hiervan neemt ze mee om aan ons te laten zien. Hoe gedraagt water zich in de ruimte. Hoe groeien planten in de ruimte. En nog wel belangrijk waarom gedraagt het zo, zoals het gedraagt. We gaan die avond allemaal experimenten laten zien en we onderzoeken waarom het in de ruimte zo anders gedraagt als hier op aarde. Met deze kennis kunnen wij ons beter voorbereiden op een reis naar Mars.

17 Mei - De Internationale Space App Challenge

Is het mogelijk om een directe bijdrage te leveren aan astronomische onderzoek en samen te werken met NASA? Ja, het kan en graag zelf. Op 20 en 21 april was er in Amsterdam hielt NASA De Internationale Space App Challange. Op meer dan 100 locaties over de hele wereld werd er gewerkt aan een 50 tal Challenges, 50 problemen, op gesteld door NASA met problemen waar iedereen aan kan bijdragen om NASA te helpen hun missie te voltooien. Jos en Bram waren er bij om mee te helpen, mee te denken en apps te ontwikkelen om de rijkheid aan data om te zetten in kennis.

'De verkenning van het heelal, door zijn noodzaak, een gezamenlijke internationale inspanning waarbij diversiteit van ervaring en perspectief leiden tot betere producten.' Deze missie zette NASA aan om aan de Challanges te werken om de rijke en open data die NASA verzamelt om te zetten nieuwe kennis. Werken aan projecten zoals het visualiseren van (voor het menselijk oog) onzichtbare activiteiten op de zon die de aarde beïnvloeden; Het 'Adopteer een ruimte-satelliet' project om de data van Voyager visueel te maken; Of 'Tour de Maan' een project dat ervoor zorgt dat iedereen een tour op de maan kan maken. Op 17 mei, gaan Jos en Bram vertellen hoe het was op aan deze Challange deel te nemen en toe te treden tot het internationale gezelschap van ontwikkelaar die NASA helpen het heelal te ontdekken.

12 April - Kosmische Achtergrondstraling

De oerknal heeft vele miljarden jaren geleden plaatsgevonden. En potverdorie, wat was dat een knal. Je zou denken dat we nog wel wat van die knal kunnen zien. Nou zeker weten, alle materie en natuurwetten. Maar ik bedoel van de knal zelf. Die ook. Die kennen we als de kosmische achtergrondstraling. De kosmische achtergrondstraling is de warmtestraling die is uitgezonden kort na de oerknal. Volgens deze theorie was het vroege heelal extreem heet. Terwijl het uitdijde, koelde het heelal af. Eigenlijk is de kosmische achtergrondstraling dus het nagloeien van de big bang.

De kosmische achtergrondstraling kan ons dus wat vertellen over de bang bang zelf. Leon Oostrum, wel gewaardeerd bestuurslid van de JWG, komt ons deze avond van alles vertellen over de achtergrond straling en zijn relatie met de big bang; het ontstaan van het heelal. Wil je dus alles te weten komen over de grootste explosie van het universum. Kom dan langs!

8 Maart - Zwarte Gaten

Zwarte Gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze, spannende, overweldigende en gaafste objecten van ons universum. We weten zeker dat er een mega zwart gat in onze eigen Melkweg is en vermoeden dat bijna elk groot sterrenstelsel er een heeft. Er is nog heel erg veel wat we niet weten van zwarte gaten. We weten wel dat ze alles opslokken. Zelfs het licht (vandaar dat ze zwarte gaten worden genoemd). Maar wat gebeurt er nu als je in de buurt van een zwart gat komt? Wat zal er gebeuren als we door een zwart gat vliegen (kan dat eigenlijk wel)? Zijn zwarte gaten voor eeuwig en blijven ze maar eten, of verdwijnen ze ook weer? Allemaal vragen die Marcel Vonk voor ons kan beantwoorden.

Marcel Vonk is postdoctoraal onderzoeker op de Universiteit van Amsterdam en heeft onder andere gewerkt op universiteiten in Zweden, Frankrijk en Portugal. Naast onderzoek is hij ook gewoon JWG-lid. We zijn dan ook heel blij dat hij weer eens in Nederland is zodat hij bij ons een praatje kan geven. Van de allesverslindende grote monsters tot de kleine mini zwarte gaten, Marcel Vonk gaat jullie alles uitleggen over deze wonderlijke objecten. We gaan op reis naar deze objecten en kijken hoe ze er uit zien van dichtbij. Dan maar hopen dat we er niet invallen.

8 Februari - Verborgen schatten van het internet

Heel veel sterrenkunde vindt zijn weg op het internet. De internationale sterrenkunde zal nooit zo ver zijn gevorderd zonder internet beschikbaar te hebben. Veel publicaties over de laatste sterrenkundige ontdekkingen vind je op het internet. Amateurs kunnen meehelpen met onderzoek via het internet. Kijk maar eens naar Het Galaxy Zoo Project. Of denk aan hele datasets van enkele terabytes. De ruwe beelden van Cassini-Huygens.

Peter Perdijk zal het beste van het internet mee nemen. De verborgen schatten, de pareltjes, de robijnen die je voor thuis wil meenemen en aan je vrienden wilt laten zien. Wij zijn op zoek naar die schatten en Peter neemt de zijne mee. En gezamenlijk met Peter komt ook Ramon langs. We hebben hem al een paar keer te gast gehad. Hij zal vanavond de avond presenteren, en zijn eigen licht laten schijnen in deze donkere avonden. Samen met Peter zullen we er weer een gezellige avond van maken.

11 Januari - De Vierde Dimensie

Stel je eens voor dat een wezen uit de vierde dimensie jou bezoekt. Dat hij zich aan jou voorstelt en zegt: „Beste JWG-er. Ik ga jouw de geheimen vertellen van de vierde dimensie.” Wat zou je denken? Hoe ziet dat wezen eruit? Waar komt hij vandaan? En misschien nog wel belangrijker… wat zou hij jou vertellen?

Onze spreker komt weliswaar niet uit de vierde dimensie maar gaat ons wel alles vertellen over die vierde dimensie. Dit praatje is eigenlijk een reis door meerdere dimensies. We zullen de bewoners van alle dimensies eens gaan vragen hoe zij hun leven in hun eigen dimensie ervaren. De bewoners van de derde dimensie, de tweede en misschien wel de eerste om vervolgens ons voor te stellen hoe het is om in een vierde dimensie te kunnen leven. Dus kom langs en laat je meenemen op een reis naar de vierde dimensie.