Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

  • Augustus – Vakantie
  • Vrijdag 8 september 2023
  • Vrijdag 13 oktober 2023
  • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
  • Vrijdag 8 december 2023
  • Vrijdag 12 januari 2024
  • Vrijdag 9 februari 2024
  • Vrijdag 8 maart 2024
  • Vrijdag 12 april 2024
  • Vrijdag 10 mei 2024
  • Zaterdag 15 juni 2024 – 13:30-17:00
  • Juli – Vakantie
  • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

  • Vrijdag 10 februari 2023 – Hoe werkt een ster?

    Author: Solar Dynamics Observatory
    CC: NASA

    Spreker: Cyrano Chatziantoniou
    Onderwerp: Hoe werkt de zon?

    Hoe werkt een ster? Jeetje…. waar moet je beginnen. Sterren…. toch wel zo’n beetje het ding waar wij sterrenkundige warm van worden. Kolossale reuzen van gas die de avond hemel verlichten. Die we, ondanks hun grote afstand, helder zien fonkelingen aan de hemel. Die ene ster die dichtbij staat, onze zon, de aarde van leven en warmte voorziet.

    Maar waar komt al dat licht en warmte vandaan? Wat is nou het proces in de ster die daarvoor zorgt? Wat gebeurt er nu in die ster waar al dat licht en warmte vandaan komt? Werken alle sterren hetzelfde? Of werken kleine sterren anders dan grote sterren? Deze en nog veel meer vragen komt Cyrano beantwoorden tijdens zijn praatje: Hoe werkt een ster?


  • Vrijdag 13 januari 2023 – Astrobiologie

    Creator: Thibaut Roger 
    Copyright: © Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)

    Spreker: Emma Versteegh
    Onderwerp: Astrobiologie

    Astrobiologie is de studie van leven in het universum. Wanneer je op zoekt gaat naar leven buiten onze aarde moet je begrijpen hoe planeten, planeetstelsels en sterren daar invloed op hebben. Wij aardbewoners zijn verwent met een prachtige planeet met een klimaat waar het voor ons mensen goed vertoeven is. Maar dat niet altijd het geval. Wat heeft daarvoor gezorgd? Speciaal daarvoor hebben we Emma gevraagd om ons meer te vertellen wat je nodig hebt voor leven op Aarde en op een andere planeet.

    We gaan deze avond kijken naar de vorming en de ontwikkelen van planeten, hoe die planeten leven kunnen ondersteunen. Wat dat vraagt van een ster en wat sterren doen om leven te helpen en tegen te werken? Hoe onderzoek er uit ziet naar leven in ons eigen zonnestelsel bijvoorbeeld op Mars en Europa (de maan) en hoe wij onderzoek doen naar intelligent leven in het Universum.

    Kom langs deze avond en we nemen aardse biologie buitenaards.


  • Zaterdag 10 december 2022 – Mega Bijeenkomst – Toekomst van het heelal

    Afbeelding van Andromeda. Misschien niet het grootste sterrenstelsel, maar wel een MEGA sterrenstelsel.
    CC: NASA/JPL-Caltech

    De MEGABIJEENKOMST 2022 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 10 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

    We hebben deze middag meerdere sprekers en activiteiten. We hebben een extra lange lezing over de toekomst van het heelal. De toekomst voorstellen is heeeeel erg moeilijk. De weermannen en vrouwen proberen dagelijks het weer te voorspellen maar zelfs zij zitten er vaak naast. Hoe verder je in de toekomst kijkt hoe lastiger het wordt. Wij gaan heeeeel ver de toekomst van het heelal inkijken. Hoe zou het heelal er uit zien als we de klok vooruit zetten. Zien we dan nog overal sterren? Zullen ze anders zijn dan nu? Zullen wij er dan nog wel zijn en hoe zou ons leven er dan uit zien? Daar moeten we toch maar eens dieper op in.

    We gaan er in elk geval een hele leuk dag van maken met veel sterrenkunde en leuke activiteiten.


  • Vrijdag 11 november 2022 – Vormen van sterrenstelsels

    The Tadpole Galaxy (Arp 188): Image Credit: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing: Amal Biju

    Spreker: Ramon van der Hilst
    Onderwerp: Sterrenstelsel

    Het universum zit wemelt van sterrenstelsels. Neem maar eens een foto van een willekeurige plek op de hemel en hij staat vol met sterrenstelsels en nog meer sterrenstelsels. De Hubble ruimte telescoop heeft dat al een keer gedaan. Hubbles deep field foto’s zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ook de foto bovenin laat dat al goed zien. Hoewel Hubble keek naar het kikkervisje stelsel (tadpole galaxy in engels) zie je op de achtergrond de een na het andere sterrenstelsel.

    Al die sterrenstelsel komen in verschillende vormen en maten voor. De ene is ovaal, de andere ronder, de ene heeft armen en de andere niet. Zie zien er allemaal anders uit. Welke verschillende sterrenstelsel zijn er eigenlijk allemaal? Hoe zijn ze zo gevormd? En kan hun vorm wat over hun ontstaan zeggen? Tijdens deze praatje gaan we jullie alles vertellen over sterrenstelsels en hun verschijningsvormen.


  • Vrijdag 14 oktober 2022 – De plannen van NASA

    Picture credit: NASA/Joel Kowsky, CC v2.0, via Flickr

    Spreker: Merlijn Verlinden
    Onderwerp: De plannen van NASA

    NASA heeft een hoop nieuwe enthousiaste plannen gemaakt voor de nabij toekomst. Na de succesvolle lancering van de James Webb Space Telescope afgelopen zomer zijn er nog veel meer ambities om waar te maken. Een bezoek aan de nikkel/ijzer rijke asteroïde Psyche en de testmissie voor planetaire defensie, DART missie, welke test of een asteroïde van baan kunnen veranderen. En wat misschien wel het meest interessant is, is het het Artemis programma waarbij NASA weer mensen op de maan wil zetten en daar een permanente basis wil maken.

    Merlijn gaat samen met ons verder kijken naar wat andere landen en ruimtevaart organisaties nog meer allemaal doen. Waar zitten de verschillen? Waar overlappen de de verschillende missies. We gaan deze avond kijken naar wat de ruimtevaart ons de komende tijd gaat brengen.


  • Vrijdag 09 september 2022 – Ruimterecht

    Picture Credit by NASA

    Spreker: Yoris Kerkhoff
    Onderwerp: Ruimterecht

    Ok. Je zit eindelijk in de ruimte. Je zweeft op honderden kilometers boven het aardoppervlak. Je kijkt naar beneden en je ziet de aarde onder je voorbij gaan. De wolken zijn prachtig en je ziet Nederland onder je voorbij trekken. En je denkt bij jezelf; “Wat nou als ik….? Overtreed ik dan de wet? Welke wetten gelden eigen hier?” Je bent eigenlijk niet meer in een land wanneer je door de ruimte zweeft. Mag je dan zomaar alles in de ruimte? Is er een ruimtepolitie…. en ruimterechter?

    Ruimterecht is een echt ding. Je kan jezelf afvragen, van wie is ruimte? Wie mag er gebruik van maken en wie niet? Van wie is de maan? Er zijn websites die claimen dat ze je een stukje maan kunnen verkopen. Maar bezit je dan echt een stukje maan? Men verwacht dat er waardevolle materialen uit planetoïden te halen zijn. NASA heeft een ruimtevaartuig Lucy gelanceerd naar de planetoïde 16 Psyche die wel eens 10 triljoen euro waard zou kunnen zijn als je die op aarde zou verkopen. Kan iedereen zomaar planetoïden vangen en meebrengen naar aarde? Het ruimterecht is ontstaan in 1967 en er bestaat een Verenigde Naties-bureau voor ruimtezaken. Yoris Kerkhoff studeert rechten en gaat ons alles vertellen over hoe het recht is geregeld in de ruimte.


Contact:
jwgleiden@gmail.com