Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

groningen [11-04-2018 19:32]
martine.orion [Wie zijn wij?]
groningen [03-08-2018 23:07] (huidige)
martine.orion [Afgelopen bijeenkomsten & nieuws]
Regel 29: Regel 29:
 ====== Praktische informatie ====== ====== Praktische informatie ======
 Praktische informatie, zoals de locatie en tijdstip van de bijeenkomst, kan worden bekeken door [[groningen:locatie_praktische_informatie|hier te klikken]] Praktische informatie, zoals de locatie en tijdstip van de bijeenkomst, kan worden bekeken door [[groningen:locatie_praktische_informatie|hier te klikken]]
-==== Aankomende activiteiten ====== +====== Aankomende activiteiten ======== 
-  * 26 meidr. Michael Wilkinson - zonne-fotografie+  * Zomervakantie! 
 +  * Zaterdag 22 September (19 uur)de eerste bijeenkomst van het nieuwe schooljaar
  
 Mocht het weer gunstig zijn, dan kunnen we in de winter gebruik maken van de telescoop in de Bernoulliborg om sterren te kijken. (In de zomer is dit niet mogelijk aangezien het dan laat donker wordt.) Mocht het weer gunstig zijn, dan kunnen we in de winter gebruik maken van de telescoop in de Bernoulliborg om sterren te kijken. (In de zomer is dit niet mogelijk aangezien het dan laat donker wordt.)
  
  
-__De Zon - Over Kijken en Kiekjes Maken__ 
- 
- 
-Op **zaterdag 26 mei om 19 uur** is het alweer tijd voor de volgende JWG bijeenkomst. De lezing wordt gegeven door niemand minder dan Professor Michael Wilkinson. Professor Wilkinson gaat ons op deze mooie lente-avond alles vertellen over zonne-fotografie. Hier alvast een kleine preview in zijn eigen woorden: 
- 
-"De zon is de dichtstbijzijnde ster, en de enige die we in heel fijn detail kunnen waarnemen. In de basis lezing leg ik uit hoe de zon in elkaar zit, en wat je aan de buitenkant allemaal kunt zien. Ik leg ook uit hoe je VEILIG naar de zon kunt kijken of foto's kunt maken zonder je oog of je camera in brand te zetten, zowel gewoon als bij een zonsverduistering. Ik laat verschillende soorten zonnetelescopen zien, en de camera's die ik gebruik. Ook laat ik veel beelden zien van de verschillende verschijnselen, zoals zonnevlekken, zonnevlammen en uitbarstingen, en de corona, die ik pas twee keer heb gezien. 
- 
-In de verdiepende lezing ga ik in wat meer detail in op hoe het fotograferen precies in zijn werk gaat, hoe je de plaatjes opneemt, en daarna bewerkt om ruis en trillingen in de lucht, die het beeld verstoren kwijt te raken. Ik ga ook meer in op de zonnevlekken cyclus: de periode van ongeveer elf jaar waarin het aantal zonnevlekken en vlammen sterk op en neer gaat." 
-De opzet van de bijeenkomst ziet er uit zoals gewoonlijk: 
- 
-    18:50-19:00 Inloop 
-    19:00-19:45 Lezing voor kinderen en jongeren 
-    19:45-20:00 Koffie, thee en limonade 
-    20:00-20:30 Knutsel of Verdiepende lezing 
- 
- 
-Overige praktische informatie over locatie etc. kan op de site worden gevonden (zie tweede button hieronder) 
- 
-De bijeenkomst in mei is de laatste bijeenkomst van dit schooljaar. We zien jullie natuurlijk allemaal wel graag weer terug na de vakantie! Meer informatie over de volgende bijeenkomst volgt via de mail, Facebook en onze website. 
- 
-Heb je de foto's van de vorige bijeenkomst nog niet gezien? Klik dan op de onderstaande button, dan kom je op onze Facebook pagina. Mochten er foto's tussen staan die je er liever niet op wilt, stuur ons dan een mailtje. 
- 
-We hopen jullie allemaal te zien op 26 Mei om dit schooljaar met een knaller af te sluiten! 
- 
-Groetjes, 
- 
-Martine 
-Namens het hele bestuur 
- 
-{{ :2018_mei.png?200 |}} 
- 
- 
-**Overige Activiteiten** 
- 
-Kunnen de JWG bijeenkomsten jouw vraag naar sterrenkunde-activiteiten nog niet helemaal vervullen? Misschien vind je het dan leuk om een keer naar het DOT Dome Cinnema Live Planetarium te gaan. Dit is een 20 meter koepel waar films over het heelal op worden geprojecteerd terwijl er een praatje wordt gegeven. Voor meer informatie: https://www.dotgroningen.nl/ 
- 
-  
-Voor sterrenkunde-geïnteresseerden die goed engels kunnen is er nog een andere leuke activiteit in Juni: studenten van het University College van de Rijkstuniversiteit Groningen presenteren dan hun bevindingen met van een onderzoek naar Mars. Tegen die tijd zal het evenement worden aangekondigd om de site van het University College Groningen. 
  
  
Regel 100: Regel 63:
   * 18 november 2017: "De Melkweg" door Bas Roelenga en Casper Farret Jentink   * 18 november 2017: "De Melkweg" door Bas Roelenga en Casper Farret Jentink
   * 20 januari 2018: "Ontelbare Werelden" door Jesper Tjoa, Nick Oberg en Jermain Wallé   * 20 januari 2018: "Ontelbare Werelden" door Jesper Tjoa, Nick Oberg en Jermain Wallé
-  * 24 maart: "Meesters van Mars" door Mathijn Lensen & Casper Farret Jentink +  * 24 maart 2018: "Meesters van Mars" door Mathijn Lensen & Casper Farret Jentink 
 +  * 26 mei 2018: "De Zon - Over Kijken en Kiekjes Maken" door dr. Michael Wilkinson
  
 ====== Afgelopen bijeenkomsten & nieuws ====== ====== Afgelopen bijeenkomsten & nieuws ======
 Een overzicht van onze eerdere bijeenkomsten is op [[groningen:afgelopenbijeenkomsten|deze pagina]] te vinden. Een overzicht van onze eerdere bijeenkomsten is op [[groningen:afgelopenbijeenkomsten|deze pagina]] te vinden.
  
 +
 +
 +
 +__**Volgende bijeenkomst: 22 september 2018**__
 +
 +In de volgende JWG-bijeenkomst op zaterdag 22 september zullen Nick Oberg, Jermain Wallé en Jesper Tjoa wederom een praatje geven over het universum, maar op een iets andere manier dan normaal: ze zullen het hebben over science-fiction films, series en meer, wat er allemaal klopt en – belangrijker – wat er allemaal aan scheelt. In een uitgebreide lezing zullen de drie studenten het hebben over wetenschappelijke broodje-aap verhalen en uitleggen hoe je kritisch na kunt denken over wat je in de filmwereld allemaal te zien krijgt. Na afloop is er, in plaats van de gebruikelijke knutsel, een afsluitende quiz.
 ====== Contact ====== ====== Contact ======
 Wil je een mailtje ontvangen wanneer de volgende bijeenkomst wordt gehouden of heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar: [[secretaris.jwg.groningen@gmail.com]] Wil je een mailtje ontvangen wanneer de volgende bijeenkomst wordt gehouden of heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar: [[secretaris.jwg.groningen@gmail.com]]