Afgelopen bijeenkomsten

Bijeenkomst 28 september 2019

We weten steeds meer over de grote ruimte om ons heen, maar hoe hebben we dat allemaal ontdekt? Onze sterrenkundige kennis is - letterlijk en figuurlijk - de lucht in geschoten sinds we onze aarde zijn ontvlucht en onze 'ogen' naar boven hebben gestuurd. Deze zogenaamde ruimtetelescopen hebben geen last van bijvoorbeeld wolken, en kunnen daarom veel meer zien. Peter Roelfsema, sterrenkundige bij het ruimteonderzoeksinstituut SRON, zal ons tijdens de volgende bijeenkomst alles vertellen over deze telescopen: wat ze doen, hoe ze werken, hoe we ze de lucht in krijgen en wat we kunnen doen als er iets fout gaat.

Bijeenkomst 18 mei 2019

Tijdens onze bijeenkomst zullen we de dome omtoveren tot een heus ruimteschip voor… Het grote avontuur van de USS DOT! In deze schitterende, interactieve ruimtereis neemt de JWG afdeling Groningen je mee langs sterren en planeten. We stappen in ons ruimteschip - de USS DOT - en verlaten de aarde om van maan naar planeet naar ster te hoppen. Onder leiding van kapitein Jermain en piloten Jesper en Sophie vliegen we door de kosmos, maar het is aan jullie, de bemanning, om te beslissen waar we heen zullen gaan. Ouders mogen ook mee aan boord!

Bijeenkomst 30 maart 2019

„Ruimterotsen & inslagen - Over asteroïden, meteorieten en wat we ervan kunnen leren” - door dr. Migo Müller. In de volgende JWG-bijeenkomst zal sterrenkundige en asteroidenexpert Migo Mueller ons alles vertellen over de meest voorkomende objecten in ons zonnestelsel: asteroïden en planetoïden. Hij zal uitgebreid verhalen over de sondes Hayabusa 2 en OSIRIS-REx (die nu allebei om een asteroïde heen draaien) en over de enorme ruimtesteen die de dino's uitroeide (en de duizenden andere meteorieten die ons zomaar eens zouden kunnen bereiken, met explosieve gevolgen…). Ook zal hij spreken over Ultima Thule, het verste object dat we als mensen ooit bezocht hebben, ver voorbij Pluto, en over de mysterieuze ruimtesigaar 'Oumuamua - een bezoeker uit een heel ander zonnestelsel! In ieder geval wordt het weer een verbazingwekkende avond vol wetenschap - en met explosies!

Bijeenkomst 19 januari 2019

De kerstvakantie is nog niet begonnen maar toch worden er al plannen gemaakt voor het nieuwe jaar, zo beginnen we het jaar goed met een JWG bijeenkomst op zaterdag 19 januari. Deze keer wordt de lezing gegeven door Prof. Dr. Peter Barthel, en hij gaat over… De maan! De maan heeft al sinds er mensen zijn invloed op ons dagelijks leven. Daarnaast zijn we in de vorige eeuw met de maanlandingen veel over haar te weten gekomen, en over hoe de maan de aarde beïnvloedt. Prof. Dr. Peter Barthel zal het in deze lezing hebben over onze vaste satelliet, over reizen naar de maan, verduisteringen, de maan in onze kalender en de maan op sinterklaaspapier - want klopt die maan wel?

Bijeenkomst 17 november 2018

Deze bijeenkomst heeft als titel „Van Oerknal tot Heelal” en wordt verzorgd door prof. Diederik Roest. Hij zal ons van alles vertellen over de grootte van het heelal, het begin en misschien nog wel belangrijker: het mogelijke einde van het heelal! Na de lezing is er tijd voor een leuke knutsel of een verdiepende lezing die verder zal gaan over onder andere de kosmische achtergrondstraling en quantum fluctuaties. Wees erbij!

Bijeenkomst 22 september 2018

Op de volgende JWG-bijeenkomst, op zaterdag 22 september, zullen Nick Oberg, Jermain Wallé en Jesper Tjoa wederom spreken, maar over een iets ander onderwerp dan normaal: in plaats van het universum zelf zullen ze het hebben over science-fiction, fantasy en meer, wat er allemaal klopt en – belangrijker – wat er allemaal aan scheelt. In een uitgebreide lezing zullen de drie studenten het hebben over de vele wetenschappelijke broodje-aap verhalen uit de filmwereld. Daarnaast zullen ze uitleggen hoe je kritisch na kunt denken over wat je op tv allemaal voorgeschoteld krijgt – want dat iets slechts een film is betekent niet dat het niet hoeft te kloppen! Na afloop is er, in plaats van de gebruikelijke knutsel, een afsluitende quiz voor jong en oud.

Bijeenkomst 26 Mei 2018

Zaterdag 26 mei om 19 uur is het alweer tijd voor de volgende JWG bijeenkomst. De lezing wordt gegeven door niemand minder dan Professor Michael Wilkinson. Professor Wilkinson gaat ons op deze mooie lente-avond alles vertellen over zonne-fotografie. Hier alvast een kleine preview in zijn eigen woorden:

„De zon is de dichtstbijzijnde ster, en de enige die we in heel fijn detail kunnen waarnemen. In de basis lezing leg ik uit hoe de zon in elkaar zit, en wat je aan de buitenkant allemaal kunt zien. Ik leg ook uit hoe je VEILIG naar de zon kunt kijken of foto's kunt maken zonder je oog of je camera in brand te zetten, zowel gewoon als bij een zonsverduistering. Ik laat verschillende soorten zonnetelescopen zien, en de camera's die ik gebruik. Ook laat ik veel beelden zien van de verschillende verschijnselen, zoals zonnevlekken, zonnevlammen en uitbarstingen, en de corona, die ik pas twee keer heb gezien.

In de verdiepende lezing ga ik in wat meer detail in op hoe het fotograferen precies in zijn werk gaat, hoe je de plaatjes opneemt, en daarna bewerkt om ruis en trillingen in de lucht, die het beeld verstoren kwijt te raken. Ik ga ook meer in op de zonnevlekken cyclus: de periode van ongeveer elf jaar waarin het aantal zonnevlekken en vlammen sterk op en neer gaat.”

De foto's zijn nu op Facebook te vinden: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1708218159263103.1073741843.946152155469711&type=1&l=be1f0f9a5d

Bijeenkomst 24 maart 2018

Op zaterdag 24 maart om 19 uur is het alweer tijd voor de volgende JWG bijeenkomst, deze heeft als titel: 'Meesters van Mars'. De lezing wordt gegeven door Mathijn Lensen en Casper Farret Jentink, zij zullen je alles vertellen over leven op Mars. Eerst gaan we in op het afreizen naar Mars zelf: 'hoe groot moet je raket zijn?' en 'hoe gevaarlijk is straling uit de ruimte voor je lichaam?' Daarna gaan we het hebben over het leven op Mars zelf: 'wat heb je allemaal nodig om op Mars te overleven?' en 'hoe bescherm je jezelf tegen de extreme omstandigheden?' Nieuwsgierig naar het antwoord op al deze vragen? Kom dan naar de basislezing om 19 uur toe. Na de pauze hoef je niet te kiezen: je kan knutselen (deze keer gaan we zelf een experimentje doen, meer informatie daarover volgt) EN je kan naar de verdiepende lezing (die gaat over 'terraforming', dat is het aanpassen van het landschap van Mars door atoombommen).

20 januari 2018: Ontelbare Werelden

Zaterdag 20 januari 2018 is de volgende JWG bijeenkomst om 19 uur in de Bernoulliborg! Tijdens deze bijeenkomst zullen we natuurlijk lekker gaan knutselen en daarnaast gaan Jesper Tjoa, Nick Oberg en Jermain Wallé ons van alles vertellen over exoplaneten. Als je je de lezing van vorig jaar over exoplaneten niet meer kunt herinneren is dat niet erg, want hier komen weer allemaal nieuwe dingen aan bod! We hopen jullie allemaal weer te zien in het nieuwe jaar.

18 November 2017: De Melkweg

Over al twee weken is de volgende JWG bijeenkomst alweer! We hopen iedereen 18 november weer te zien, hier alvast een klein voorproefje:

18 November nemen Bas Roelenga en Casper Farret Jentink je mee op een reis door ons melkwegstelsel. Deze twee sterrenkunde studenten zullen je alles vertellen over wat wij in het universum ‘thuis’ noemen. Ze zullen het hebben over het ontstaan van ons melkwegstelsel, miljarden jaren geleden, maar ook over hoe het over enkele miljarden jaren drastisch gaat veranderen. Na deze avond weet jij de weg in een groep van méér dan honderd miljard sterr en!

Bijeenkomst 23 September 2017

Hoi allemaal,

Eindelijk is die lange zomervakantie weer voorbij en beginnen de JWG avonden weer! Ook dit jaar proberen we weer eens in de twee maanden een leuke avond te organiseren over een sterrenkundig onderwerp. Dit jaar is de indeling iets ander dan vorig schooljaar, er is namelijk geen aparte jongerenlezing (13-16 jaar) maar één kinderlezing voor iedereen. Net zoals eerder mag de kindergroep (6-12 jaar) na de pauze een mooie knutsel maken, de jongeren kunnen dan echter terug naar de lezingzaal voor een extra verdiepend praatje over het onderwerp van die dag.

De eerste JWG avond van dit schooljaar is op 23 september 2017 om 19:00 en omdat het de eerste bijeenkomst na de zomervakantie is hebben we iets speciaals voor jullie! Drie leden van het bestuur (twee sterrenkundige en één natuurkundige) zullen samen een leuke lezing houden over een van de bekendste onderwerpen in de astrofysica: Einstein’s Relativiteitstheorie, één van de meest baanbrekende theorieën in de natuurkunde met veel toepassingen in de astronomie zoals de Oerknal en zwarte gaten. Veel van de technologie die we vandaag gebruiken is het gevolg van deze theorie, bijvoorbeeld GPS. Maar wat houdt de Relativiteitstheorie van Einstein nou precies in? Daar gaan we dieper op in tijdens de lezing! Met natuurlijk een leuke knutsel achteraf.

Het programma op 23 september is als volgt:

 • 18:50-19:00 Inloop
 • 19:00-19:45 Lezing over de Speciale Relativiteitstheorie (voor iedereen)
 • 19:45-20:00 Thee, koffie & limonade
 • 20:00-20:30 Knutsel (voor kinderen)
 • 20:00-20:30 Lezing over de Algemene Relativiteitstheorie (voor jongeren)

We hopen jullie allemaal weer te zien 23 september! De locatie van de JWG avonden zijn hetzelfde als vorig jaar: in de Bernoulliborg (kijk voor een routebeschrijving en meer informatie op onze site: http://www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen).

Groetjes,

JWG bestuur Groningen

JWG Jubileumdag (afloop)

Tijdens de JWG Jubileumdag op zaterdag 20 mei hoorde ik van meerdere mensen dat het niet duidelijk is waar de foto's die tijdens de bijeenkomst worden gemaakt te vinden zijn. Vandaar dit mailtje!

Wij zetten de foto's altijd op facebook. We weten dat niet iedereen facebook heeft, maar ook zonder account kan je de foto's bekijken! We z etten ze niet op de website omdat het ons niet lukt om alle foto's in één keer te uploaden, en het dus heel veel tijd kost om ze allemaal apart te uploaden.

Via het volgende linkje kom je direct bij de foto's van afgelopen bijeenkomst: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1356847234400199.1073741838.946152155469711&type=1&l=94036b9404

Iedereen met deze link kan de foto's bekijken. Via het volgende linkje kom je in het volledige foto album van de JWG Groningen (mocht je de foto's van vorige bijeenkomsten hebben gemist): https://www.facebook.com/pg/JWGGroningen/photos/?tab=albums

Hopelijk kan nu iedereen van de foto's genieten!

Tevens nog een mededeling over de volgende bijeenkomst: die zal na de vakantie plaatsvinden. Dat duurt helaas nog even, maar dan kan je al je sterrenkunde vragen alvast opsparen!

​Met vragen/opmerkingen over de foto's of iets anders kan je ons altijd mailen.​

​Groetjes Martine​

JWG Jubileum dag 20 Mei 2017

Beste sterrenkundeliefhebbers vanuit het hele land,

Op 20 Mei is het weer zo ver, een gloednieuwe JWG-bijeenkomst. Dit keer echter een extra grote, speciale editie in verband met de JWG Jubileumtour. Leden vanuit het hele land zullen naar Groningen afreizen om hier een halve dag te leren over sterrenkunde in Groningen, en daarvoor hebben wij een mooi programma bedacht! De dag begint om 13 uur met een lezing (onderwerp en spreker zijn nog geheim). Na de lezing zijn er verschillende activiteiten te doen. We hebben het mobiel planetarium, waarbij het net lijkt alsof je in de ruimte bent doordat het universum om je heen wordt geprojecteerd. Er is een rondleiding door de sterrenwacht op de Bernoulliborg.

Natuurlijk is er daarnaast ook nog een knutsel met als onderwerp het Eise Eisinga planetarium. Als klap op de vuurpijl is er dan ook (de langverwachtte) rondleiding door SRON! Dit zijn allemaal sterrenkundige activiteiten die kenmerkend zijn voor Groningen. We weten zeker dat het een leuke dag gaat worden. De activiteiten zullen ongeveer tot 17 uur duren, daarna is er de mogelijkheid om te blijven eten (friet) tegen een kleine bijdrage van vijf euro.

Omdat er maximaal 80 personen naar deze dag kunnen komen in verband met de grootte van de groepen voor de rondleiding en het mobiel planetarium, willen we iedereen vragen zich vooraf in te schrijven. Dat kan via de Google Form in de onderstaande link. Ouders zijn van harte welkom!

Het programma staat hieronder weergegeven. We horen graag van je of je komt en of je mee-eet! (dat kan je aangeven in het Google Formulier). De locatie is zoals altijd de Bernouliborg, meer informatie komt op de site te staan (http://www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen). Met vragen kan je ook altijd mailen naar dit mailadres! Tot dan!

Programma: 13:00-13:45: Gezamenlijk praatje door Groningse spreker 13:45-14:00: Korte pauze en indelen in groepen (15 man per groep) 14:00-14:40: Roulatie 1 14:40-15:20: Roulatie 2 15:20-16:00: Roulatie 3 16:00-16:40: Roulatie 4 16:40-16:50: Gezamenlijke afsluiting in lecture zaal De activiteiten waarover we rouleren zijn:

 • 30 minuten planetarium show
 • 20 minuten rondleiding SRON
 • 30 minuten knutsel
 • 30 minuten rondleiding Blaauw sterrenwacht.

Tussen de activiteiten in zal er limonade en een koekje klaarstaan voor de kinderen en koffie voor de ouders.

Link naar inschrijving:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMRxCkxILGc6w_WAum3f5yWLYlRCakFgya7mtJuGGoJgJz4A/viewform?usp=sf_link

Meer informatie over de Jubileumtour: http://www.sterrenkunde.nl/jwg/jubileumtour

Bijeenkomst 18 Maart 2017

De Zoektocht naar Aarde 2.0 (Kinderavond, 6-12 jaar)
Over de meest bijzondere exoplaneten in het universum
De Kinderavond gaat deze keer over exoplaneten! Thijs Desain, die al jaren lid van de JWG is, komt speciaal naar Groningen om een praatje te geven over deze coole stenen.

Planeten: er zijn er 8. Mercurius, Venus, Aarde, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Toch? Ja en nee. Er draaien inderdaad 8 planeten om onze Zon, maar in het hele heelal zijn er veel meer. Hoe vinden we deze exoplaneten? Hoe kunnen we er dingen over te weten komen? Kunnen we er ooit heen?

In dit spannende praatje zal sterrenkunde student Thijs Desain antwoord geven op al deze vragen!

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Thijs: "De Zoektocht naar Aarde 2.0"
 19.50 - 20.00: Pauze
 20.00 - 20.30: Knutsel

De lezing en knutsel worden gehouden in dezelfde lokalen als de vorige keer. Natuurlijk staan wij er ook om jullie de weg te wijzen!

Toffe Telescopen (Jongerenavond, 13-16 jaar)
Alles over de gaafste telescopen van de toekomst en nu
Deze keer gaat de Jongerenavond over telescopen! Frits Sweijen, master student sterrenkunde aan de RUG, zal van alles vertellen over de verschillende soorten telescopen die we tegenwoordig gebruiken.

Heb jij wel eens met een telescoop naar de ruimte gekeken? Vanuit je achtertuin kun je al mooie objecten zoals sterrenstelsels onderscheiden. Maar wat als je met een professionele telescoop kijkt? Dan zie je de meest verbluffende beelden van ons universum. Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om het heelal waar te nemen; van telescopen in de ruimte (Hubble Ruimte Telescoop) tot 4 kabels die radiogolven opvangen (LOFAR). Hiermee kunnen we de geheimen van het universum steeds beter uitpluizen!

In dit praatje gaat Frits Sweijen, masterstudent sterrenkunde bij de RUG, alles vertellen over de verschillende types telescopen, hoe ze werken en wat voor gave telescopen er in de toekomst zullen worden gebouwd.

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Frits: "Toffe Telescopen"

De jongerenavond vindt ook plaats in de Bernoulliborg. Wederom staan wij fris en fruitig in de hal klaar om iedereen de weg te wijzen naar het juiste lokaal! Na de lezing staat het de jongeren vrij, indien er genoeg plaats is, om aan te sluiten bij de knutsel als zij dat leuk vinden.Ouders zijn natuurlijk bij beide lezingen zeer welkom. Daarnaast is na beide lezingen een korte pauze waarin er tijd is om een kopje koffie of limonade te drinken met wat lekkers en onderwijl vragen te stellen aan de sprekers. Na de pauze begint de knutsel voor de kinderen, waar zoals eerder genoemd ook zeker de jongeren welkom zijn.

Als het weer het toe laat en de telescoop beschikbaar is, zal er om 20.30 uur een rondleiding in de Gratama telescoop plaatsvinden. Helaas is dit een mogelijkheid waarvan we enkel op de dag zelf kunnen beslissen of het door zal gaan. Dit zal op de avond zelf bekend worden gemaakt.

Mocht je vragen hebben, voel je vrij om contact met ons op te nemen via dit email-adres: secretaris.jwg.groningen@gmail.com

We hopen jullie allemaal daar te zien!

Terugblik: Bijeenkomst 21 januari

De eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar was meteen raak, want voor het eerst sinds de oprichting precies twee jaar geleden konden we sterrenkijken! Er was dan ook een recordaantal deelnemers en dat levert natuurlijk extra veel gezelligheid op want iedereen weet: hoe meer zielen hoe meer vreugd.

JWG Kinderavond

Tijdens de Kinderavond heeft Casper Farret Jentink verteld over missies naar de maan. Van de strijd tussen de Russen en Amerikanen tot Wubbo Ockels en André Kuipers. Deze herleving van de geschiedenis kwam gunstig uit voor ons, want het bleek wel dat je tegenwoordig helemaal geen natuurkundige, astronoom of piloot hoeft te zijn om de ruimte in te mogen! Als je in één ding heel goed bent, kan je nog steeds astronaut worden. Samen met zijn enthousiaste publiek vertelde Casper alles wat er over de maan en de ruimtevaart te vertellen valt. Daarbij gebruikte hij veel attributen: tennisballen, muntjes, een opblaas-aarde en zelfs een bak met cement! Alhoewel het publiek al erg veel wist, hebben we ook weer heel veel geleerd over de maan. Dankjewel Casper! Na de lezing was het natuurlijk tijd voor de knutsel. Deze keer heeft iedereen zelf een sterrenkundig spelletje geknutseld. Het doel was om ervoor te zorgen dat je zwarte gat de ster/planeet opslokte die je zelf had versierd. We hebben van alles voorbij zien komen: oranje planeten, waterplaneten, mooi versierde sterren en zelfs een star wars ster. Daarnaast zat er om het zwarte gat ook nog een accretieschijf die iedereen kon versieren. Ik denk dat er die avond heel veel planeten zijn opgeslokt door zwarte gaten! Natuurlijk moesten we ook nog even een groepsfoto maken met alle mooie knutsels. Als afsluiter konden we na de knutsel en de groepsfoto zelfs nog sterrenkijken. Vol spanning moesten we eerst nog even wachten tot de jongeren klaar waren, maar toen was het eindelijk zover! Een half uurtje konden de kinderen de telescoop bekijken en kregen ze een rondleiding. Hopelijk krijgen we deze kans vaker.

JWG Jongerenavond

Pizza-aliens, scheet-aliens, gas-aliens, bacterie-aliens, alles is voorbijgekomen in de lezing van Jesper Tjoa en Nick Oberg over - je raadt het al - aliens. Nick had zelfs voor iedereen een poster gemaakt van deze hypothetische pizza-alien om mee naar huis te nemen. Jesper en Nick hebben alles over aliens behandeld, Nick begon over het Wow!-signaal en de Areciboboodschap. Daarna nam Jesper het over om ons alles te leren over de verschillende soorten aliens die er zouden kunnen zijn in ons ongelofelijk grote universum. Het leven dat wij kennen is gebaseerd op bepaalde stoffen, maar deze kan je eigenlijk allemaal vervangen door gerelateerde stoffen, zo krijg je een hele hoop hypothetische levensvormen. Deze hebben we natuurlijk niet allemaal behandeld, alleen de leuke gevallen heeft Jesper uitgelegd. Na de lezing en de pauze konden de jongeren sterren kijken in de telescoop op de Bernoulliborg. We kregen een korte rondleiding en een half uurtje met de telescoop, dat is natuurlijk wel de beste afsluiter van een leuke avond.

De foto’s van de bijeenkomst zullen binnenkort op onze facebook verschijnen (https://www.facebook.com/JWGGroningen/)

Hopelijk zien we iedereen weer op 18 maart bij de volgende bijeenkomst!

21 Januari: Jongerenavond 4 - Gefluister in het duister

Ben jij ook zo klaar met dat standaard plaatje van aliens - grijs of groen met ogen op steeltjes? Dan hebben wij een verrassing voor je! Stel je voor: een planeet waar al het leven uit gelei bestaat. Of een wereld bestaande uit levend kristal. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan - een van de voordelen van een oneindig universum.

In deze buitenaardse presentatie bespreken Nick Oberg en Jesper Tjoa, beiden studenten aan de RuG, de mogelijkheden van buitenaards leven en de koortsachtige zoektocht ernaar. Als jij altijd al hebt willen weten hoe buitenaards aliens er echt uit zouden kunnen zien, mis deze bijeenkomst dan niet! Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 20.00: Praatje Nick en Jesper: "Gefluister in het duister"

De jongeren zijn vrij om na het praatje aan te sluiten bij de knutsel! Ook zijn jullie welkom bij de rondleiding in de telescoop, mits deze doorgaat natuurlijk.

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

21 Januari: Kinderavond 11 - Een kleine stap voor de mens

Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte. Neil Armstrong, de eerste man op de maan. En natuurlijk Wubbo Ockels, de eerste Nederlander in een baan om de aarde! Wie waren deze dappere astronauten? Wat moesten zij doorstaan? Wat doen astronauten tegenwoordig en wat zullen ze in de toekomst moeten kunnen?

Van SpaceX tot ESA en NASA, op al deze vragen en meer zal Casper Farret Jentink, sterrenkundestudent aan de RuG, antwoord geven in een prikkelende presentatie met als hoofdvraag: heb jij het in je om een ASTRONAUT te worden?

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Casper: "Een kleine stap voor de mens"
 19.50 - 20.00: Pauze
 20.00 - 20.30: Knutsel

Als het weer het toe laat en de telescoop beschikbaar is, gaan we sterrenkijken met de Gratama telescoop (ook in de Bernoulliborg). We zullen dit op de avond zelf bekend maken.

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

19 November: Jongerenavond 3 - Majestueuze Melkwegstelsels

Majestueuze Melkwegstelsels, een schitterend avontuur door stof, gas en sterrenvuur. In dit praatje vertelt prof. dr. Reynier Peletier van het Kapteyn I nstituut van de Rijksuniversiteit Groningen over deze enorme objecten. Prof. Peletier zal vertellen over de vorming van sterrenstelsels, hoe we ze kunnen zien en hoe ze er tegenwoordig uitzien.

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 20.00: Praatje Reynier Peletier: "Majestueuze Melkwegstelsels?”

De jongeren zijn vrij om na het praatje aan te sluiten bij de knutsel! Ook zijn jullie welkom bij de rondleiding in de telescoop, mits deze doorgaat natuurlijk.

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

19 November: Kinderavond 10 - De ruimte in?

Ben jij een fan van de ruimte? Droom jij ook van een leven als astronaut? Dr. Roy Smits neemt ons mee in een verhaal over ruimteschepen, astronauten en de reis om het universum te ontdekken. Verteld door een echte sterrenkundige, aangevuld met prachtige beelden en animaties van de meest recente avonturen in ons zonnestelsel.

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Roy Smits: „De ruimte in”
 19.50 - 20.00: Pauze
 20.00 - 20.30: Knutsel

Als het weer het toe laat en de telescoop beschikbaar is, gaan we sterrenkijken met de Gratama telescoop (ook in de Bernoulliborg). We zullen dit op de avond zelf bekend maken.

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

17 September: Jongerenavond 2 - Hoe oud is ons heelal?

13,8 miljard jaar geleden is ons Heelal ontstaan. Een zinderende, onvoorstelbaar hete en dichte zee van straling en deeltjes begon in een razende vaart uit te dijen. Nog steeds zitten we in deze oerknal. Hoe zijn we nu te weten gekomen hoe oud, en hoe groot, ons universum is? In dit spannende uur zal prof. dr. Rien van de Weijgaert ons antwoord geven op deze eeuwenoude vragen, die tegenwoordig worden onderzocht met behulp van krachtige telescopen en vernuftige satellieten.

Prof. dr. Rien van de Weijgaert is hoogleraar kosmologie en kosmologische structuurvorming aan de Rijksuniversiteit Groningen

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 20.00: Praatje Rien van de Weijgaert: "Hoe oud is ons heelal?”

De jongeren zijn vrij om na het praatje aan te sluiten bij de knutsel! Ook zijn jullie welkom bij de rondleiding in de telescoop, mits deze doorgaat natuurlijk.

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

17 September: Kinderavond 9 - De levensloop van een ster

Vind jij het ook niet gek dat een klein twinkelend puntje aan de hemel in het echt een gigantische gasbol is? Hoe komt die enorme vuurbol daar en wat gebeurt er als hij uit is gebrand? Onze eigen Jesper gaat ons daar van alles over uit leggen. Hij zal ons vertellen over de geboorte, de evolutie en het vaak spectaculaire einde van deze glinsterende gasmonsters!

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Jesper Tjoa: „De levensloop van een ster”
 19.50 - 20.00: Pauze
 20.00 - 20.30: Knutsel

Als het weer het toe laat en de telescoop beschikbaar is, gaan we sterrenkijken met de Gratama telescoop (ook in de Bernoulliborg). We zullen dit op de avond zelf bekend maken.

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

21 Mei: Jongerenavond 1 - Zwarte Gaten

Omdat niets aan de aantrekkingskracht van een zwart gat kan ontsnappen, zelfs geen licht, denkt men dat we nooit in staat zullen zijn een zwart gat direct waar te nemen; en toch hebben zwarte gaten een enorme aantrekkingskracht op wetenschappers en het brede publiek! Het is een ingewikkeld onderwerp, maar langtijdig fan van deze kosmische monsters professor Mariano Mendez zal ons op fascinerende wijze en aan de hand van een aantal interessante en relatief eenvoudige ideeën uitleggen wat een zwart gat is.

Mariano Mendez is al een aantal jaar professor in de sterrenkunde aan de universiteit van Groningen.

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Mariano Mendez: „Zwarte Gaten”

Ook deze bijeenkomst zal worden gehouden in de Bernoulliborg, meer informatie over dit gebouw is te vinden op deze pagina onder het kopje: „Locatie, praktische informatie”.

We hopen je daar te zien!

21 Mei: Kinderavond 8 - Het onvoorstelbare heelal

Misschien ben je nog aan het bijkomen van de vorige JWG Kinderavond, maar hier is alweer de aankondiging van de Kinderavond 8! Op zaterdag 21 mei gaat Jeffrey Bout ons alles vertellen over het onvoorstelbare heelal: de extremen die het bevat en de ongelofelijke verschijnselen. Hieronder een korte omschrijving:

„Het onvoorstelbare heelal” In de ruimte gebeuren de gekste dingen. Het is er ijskoud, maar soms ook bloedheet. Sterren ontploffen, maar je hoort er niets van. Sommige mensen zeggen dan „Dat is zo raar… dat is gewoon niet waar!”. In dit praatje hoor je over al die dingen, dat ze niet raar zijn of stom, maar juist fantastisch!

De Kinderavond begint weer om 19.00 in de Bernoulliborg. We zullen in de hal staan om de weg te wijzen naar het lokaal (V5161.0253). Voor de laatkomers: door het gebouw heen hangen bordjes die naar de lokalen verwijzen. Na de lezing hebben we zoals altijd een leuke knutsel! Tegelijkertijd met de Kinderavond is er deze keer ook een Jongerenavond, dus heb je nog oudere broertjes of zusjes of ben je zelf tussen de 12-16 jaar? Kom dan naar de Jongerenlezing over Hoge Energetische Natuurkunde en zwarte gaten! De aankondiging hiervan volgt binnenkort.

De routebeschrijving naar de Bernoulliborg staat hierboven onder het kopje „Locatie, praktische informatie”.

Hieronder het programma:

 18.55 - 19.05: Aanvang
 19.05 - 19.50: Praatje Jeffrey Bout: „Het onvoorstelbare heelal”
 19.50 - 20.00: Pauze
 20.00 - 20.30: Knutsel

19 Maart: JWG Kinderavond 7 - Buitenaards leven

Op de 7de Kinderavond van de JWG gaat Daan Prins, lid van afdeling Amsterdam en al heel lang lid van de JWG, ons vertellen over buitenaards leven in ons zonnestelsel. Daarbij maken we kleine uitstapjes naar exoplaneten.

Hieronder het programma:

 • 18.55 - 19.05: Aanvang
 • 19.05 - 19.50: Praatje Daan Prins, JWG Amsterdam: „Buitenaards leven in ons zonnestelsel”
 • 19.50 - 20.00: Pauze
 • 20.00 - 20.30: Sterrenkundig nieuws en knutsel
 • 20.30 - 21.00: Sterrenkijken in Blaauw Sterrenwacht (alleen bij mooi weer)

De Kinderavond begint zoals altijd om 19.00. We zullen in de hal staan om de weg te wijzen naar het lokaal (V5161.0253). Voor de laatkomers: door het gebouw heen hangen bordjes die naar de lokalen verwijzen.

Let op! Deze keer is de bijeenkomst in de Bernoulliborg, ook een gebouw van de RUG op het Zernicke terein. Het gebouw staat praktisch tegenover de Kapteynborg. Bij Bernoulli hoef je echter niet aan te bellen en kan je gewoon zelf naar het lokaal lopen, veel makkelijker dus! Hieronder zijn in google maps de twee locaties aangestipt:

Het adres van de nieuwe locaties is Nijenborgh 9. Het gebouw ziet er zo uit:

Nationale Sterrenkijkdagen

Gisteravond (11 maart) heeft de JWG geholpen bij de kinderafdeling van de nationale sterrenkijkdagen! Het was een erg gezellig avond met veel spelletjes en knutsels. Je kon je eigen zonnestelsel maken, kleuren, planetenslag spelen en proefjes doen die laten zien hoe een ster ontstaat in de ruimte. Al en al een geslaagde avond! Heb je het gemist? Geen zorgen! Vanavond is de tweede sterrenkijkdag, zonder het bestuur van de JWG, maar het zal zeker leuk worden. Kan je morgen ook niet? Dan is volgende week op dezelfde locatie een bijeenkomst van de JWG! Hieronder nog een paar foto's van vrijdag: Hier wordt druk geknutseld!

Lukt het jou om de locatie van planeet X van de tegenstander te vinden? Dan krijg je de felbegeerde titel: „admiraal van de sterrenwacht”

Martine, Sophie en Jesper op de Nationale sterrenkijkdagen met hun knutsels.

.

.

.

.

.

.

We staan in het Universum

Dit jaar heeft de afdeling een plekje in ons maandelijkse blad weten te veroveren, waar we ons even kunnen voorstellen en kunnen terugkijken op het afgelopen jaar. Lees hieronder alvast het stukje:

Hoi allemaal,

Hierbij een kleine inleiding van de nieuwste JWG-afdeling: Groningen. Wie zijn wij? Wat hebben we het afgelopen jaar allemaal uitgevoerd in het hoge noorden? En natuurlijk ook, wat gaan we dit jaar doen?

Jesper Tjoa is derdejaars student Astronomie aan de RuG en is de nieuwste rekruut van de Groningse afdeling van de JWG. Als kind was hij, net als de enthousiaste bezoekers van menig JWG-bijeenkomst, altijd al gegrepen door het universum en op zijn vijfde wist hij het helemaal zeker: ik word astronoom! Afkomstig uit de buurt van Utrecht, besloot hij, nadat Sterrenkunde geschrapt werd aan de Universiteit Utrecht, in Groningen dan maar de diepten van de kosmos te gaan bestuderen. Jesper is specifiek geïnteresseerd in de tak van Sterrenkunde die bekend staat als Kosmologie, die gaat over het allergrootste, allerextreemste en, in zijn woorden, “allerbelachelijkste” in- en aan het heelal. Hij is pas net lid van het bestuur, maar is wanneer het maar kan aanwezig op de bijeenkomsten, waar hij net als Sophie meestal de zaak in goede banen leidt.

Sophie van Mierlo zit in haar tweede jaar Sterrenkunde aan de RuG. Samen met de andere drie dames van het bestuur is ze mede verantwoordelijk voor de komst van de JWG naar het noorden van het land. Oorspronkelijk komt ze uit de omstreken van Ermelo, waar ze Martine heeft ontmoet, maar de roep van de kosmos was sterk en nadat ze het in de vierde klas zeker kwam te weten besloot ze Astronomie te gaan studeren in Groningen, waar ze ook Jesper heeft leren kennen. Enthousiast over de hele reikwijdte van de Sterrenkunde (zoals zij het zegt: “Mooie plaatjes!”) is Sophie erg actief in de Groningse JWG, altijd aanwezig op bijeenkomsten om de leiding te nemen en meer dan eens als presentatrice van het Sterrenkundig nieuws. Ook is ze vaak in de begeleiding van de knutsel betrokken.

Martine Schut zit in haar tweede jaar natuurkunde aan de RuG en is de secretaris van de Groningse JWG. Zij en Sophie hebben samen op school gezeten in Ermelo, waar het heelal haar lonkte en ze haar passie voor de wetenschap ontdekte. Ze werd daar ook al lid van de JWG. Martine kwam naar Groningen om natuur- en wiskunde te studeren, maar na een tijdje kwam ze tot de conclusie dat ze zich volledig wilde focussen op het ontrafelen van de mysteriën van de kosmos en liet ze wiskunde achterwege. Vanwege haar al staande lidmaatschap in de JWG besloot ze samen met de drie andere dames van het bestuur een lokale afdeling op te richten, en zo werd de JWG Groningen geboren. Martine regelt veel voor de JWG achter de schermen en houdt de hele operatie draaiende, maar is afwisselend ook op de bijeenkomsten aanwezig.

Nora Migdad is middelbare scholier op het VWO. Nora kwam met het idee om een afdeling van de JWG in Groningen op te zetten. We zijn altijd erg blij dat Nora elke bijeenkomst weer met een frisse nieuwe spreker klaarstaat!

Lisa Drijver is bijna altijd het creatieve brein achter de knutsel. Gelukkig weet ze elke keer weer wat nieuws te verzinnen. Tot nu toe hebben we een simulatie van de uitdijing van het heelal geknutseld, een eigen Marsrover getekend en een telescoopje geknutseld. Daarnaast zijn Lisa en Nora echte sterrenkunde die-hards, ze komen elke bijeenkomst namelijk speciaal helemaal uit Assen met de bus om toch aanwezig te kunnen zijn!

Afgelopen jaar hebben wij onder andere voor het eerst een 3D-presentatie gehad, we hebben geholpen bij het jaarlijkse LOFAR-evenement op het terrein waar allemaal telescopen staan, een facebook-pagina opgericht, in de krant gestaan, Sterrenkijkdagen gehad en zelfs een ZONdag van de Blaauwsterrenwacht! En natuurlijk hebben we heel veel lezingen georganiseer. Met onderwerpen als planeetvorming, reis naar Mars, telescopen en de uitdijing van het heelal met, hoe kan het ook anders, altijd een bijbehorende knutsel waarbij we los gaan met papier, lijm, stickers en vooral met glitters. Nieuwsgierig geworden naar wat we precies hebben uitgespookt, dan kan je natuurlijk een blik op onze site werpen ;)

En nu *tromgeroffel* wat gaan we dit jaar doen? Op dit moment zijn we bezig met het organiseren van de eerste Jeugdbijeenkomst naast de normale Kinderbijeenkomst. Het is nog niet officieel aangekondigd maar hierbij dus alvast een kleiner teaser: Prof. Mendez van de Astronomie faculteit zal een praatje komen houden over zwarte gaten en hoge energie astrofysica. Klinkt interessant? Hou dan de site en onze facebook in de gaten voor de officiële aankondiging! Daarnaast zijn we (lees: Nora) ook druk bezig met het organiseren van een uitje naar CAMRAS. Hopelijk komt die er ook binnenkort aan.

Kortom we hebben een druk jaar achter de rug en gaan weer een druk jaar tegemoet, but we're still going strong!

Jesper Tjoa en Martine Schut

Terugblik Zesde Bijeenkomst

Op zaterdagavond, 23 januari vond de zesde bijeenkomst van de Groningse afdeling van de JWG plaats. Sophie, Martine en ook de nieuwste aanwinst van de JWG, Jesper, waren aanwezig om de zaak in goede banen te leiden. En wat voor een avond was het! Geen sterrenkundig nieuws dit keer, maar dat was ook niet nodig: Nick Oberg vertelde zo levendig en beeldend over Mars dat we nauwelijks meer tijd hadden voor iets anders! Alles kwam voorbij: de Rode Planeet, de Russen en de Amerikanen met hun ruimte-race, de vele mislukkingen maar ook successen om te landen op Mars, en natuurlijk de grootste vraag van allemaal: was er ooit leven op Mars? Met prachtige 3D-afbeeldingen die hij zelf in elkaar gezet had verbaasde en boeide deze derdejaars sterrenkundige het hele publiek, jong en oud. Met 3D-brilletjes op en gebruik makend van Photoshop nam hij ons en de Martinikerk mee naar betoverende plaatsen als de Gulden Vlakte (Chryse Planitia) en de Gusevkrater (waar onlangs mogelijk bewijs is gevonden voor oeroud Martiaans microbiaal leven nabij eeuwenoude, uitgedoofde geisers – op de foto had Nick de Martinikerk er nét naast geplaatst… wat een toeval!). Ook testte hij hoe goed wij onze eigen planeet kenden: hij toonde ons afbeeldingen van Mars en de Aarde, maar in zwart wit, en vroeg het publiek hem te vertellen wat waar genomen was. En bijna niemand had het allemaal goed!

Na Nick’s indrukwekkende presentatie was er tijd voor vragen en Mars-repen (jaja) die beide in ruime mate werden gesteld en verorberd (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). Toen iedereen voorzien was, wijdden we ons aan het maken van onze eigen indrukken van Mars: met robot-rovers, marsmannetjes en in één enkel geval niet minder dan VIER Death Stars en zwarte gaten. Er werd druk gepraat en gediscussieerd, over Mars, leven op Mars en mogelijke reizen en ontdekkingstochten naar de Rode Planeet. Maar tijdens de creatieve bezigheid werd ook Planeet Negen uitgebreid besproken: hou zou zij eruit zien? En wat zouden we er aan treffen? Hypotheses en theorieën vlogen over de tafel, en toen men begon te vertrekken, verlieten ook wij het vertrek met meer vragen dan antwoorden.

Maar daar gaat het om in de wetenschap: vragen stellen en antwoorden zoeken. En wie weet? Misschien wordt dat antwoord wel net op de volgende bijeenkomst gegeven! Namens de gehele Groningse JWG nodigen we jullie graag uit op bijeenkomst zeven, op 19 maart!

Jesper Tjoa

Aankondiging Zesde Bijeenkomst

Eindelijk! 23 Januari is het zo ver: de eerste JWG-Groningen bijeenkomst van 2016! We beginnen dit jaar met een praatje van spreker Nick Oberg, astronomie student aan Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal ons alles vertellen over Mars. Naast een informatief praatje zullen we natuurlijk ook genieten van de vele mooie plaatjes die er van de rode planeet zijn gemaakt, in 3D! Natuurlijk zullen we de avond afsluiten met een leuke aansluitende knutsel. Iedereen is weer van harte welkom!

Programma:

 • 18.55 - 19.05: Aanvang
 • 19.05 - 19.50: Praatje
 • 19.50 - 20.00: Pauze (met Mars-chocoladerepen natuurlijk)
 • 20.00 - 20.30: Sterrenkundig nieuws en knutsel

Dus tot 23 Januari!

Ps. Als je een rood-blauwe 3D bril hebt, zou je die dan mee willen nemen?

Fijne Vakantie!

Beste leden,

Namens afdeling Groningen wens ik jullie een hele fijne vakantie! Dat iedereen een fijne kerst en jaarwisseling mag hebben. Vergeet daarbij vooral niet even naar buiten te lopen en de fantastische volle maan te beschouwen tijdens de kerstdagen. En kijk natuurlijk ook tijdens oud en nieuw even omhoog naar de rijkelijk versierde nachtelijke hemel.

Fijn dagen!

Groetjes, Martine

Vijfde Bijeenkomst

Zaterdag 21 November 2015 is het alweer tijd voor de vijfde bijeenkomst! Jesper Tjoa, 3e jaars sterrenkunde student aan bij de Kapteynborg van de Rijksuniversiteit Groningen, zal hier komen vertellen over zwarte gaten en kosmologie. Daarna zal er zoals altijd een knutsel zijn. Hieronder het volledige programma:

 • 19:00 - 19:15 Ontvangst
 • 19:15 - 19:45 Presentatie door Jesper Tjoa
 • 19:45 - 20:00 Pauze
 • 20:00 - 20:30 Knutsel

Alvast een kleine preview van het onderwerp van de bijeenkomst: Iedereen heeft wel eens over Zwarte gaten gehoord. Het zijn grote letterlijk zwarte dingen in het heelal die alles opslokken wat er op hun pad komt. Best een vet iets om wat meer over te weten te komen. Kosmologie is gedefinieerd als de studie die de structuur en de ontwikkeling van het heelal bestudeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oerknal, het ontstaan van planeten en de uitdijing van het heelal.

Aanmelden kan via dit mailadres, het is zeker niet verplicht maar voor ons wel erg handig ivm inkopen doen. Zoals altijd wordt de bijeenkomst gehouden op het de universiteitscampus Zernicke, bij de Kapteynborg. Voor routebeschrijving en informatie over hoe je binnen kan komen, zie de uitgebreide informatie bovenaan de pagina.

Tot 21 november!

LOFAR-dag fotocollage

Een paar weken geleden was de LOFAR-dag in Exloo, waar het bestuur van de JWG Groningen aan heeft meegewerkt. Het was een erg geslaagde dag! Er was een workshop natuurfotografie, het mobiele planetarium deed presentaties, je kon een rondleiding over het terrein met de radiotelescopen van ASTRON krijgen en daarnaast waren er nog een hoop leuke spelletjes. Het was erg leuk dat we ook nog een aantal JWG-leden tegen zijn gekomen! Hieronder alvast een paar foto's:

De LOFAR-studenten crew

LOFAR

Zondag 4 oktober 2015 zal op het terrein van LOFAR een wetenschapsevenement worden gehouden. Op deze dag is er voor iedereen de kans om meer te weten te komen over zowel het natuurgebied LOFAR als over de radiotelescopen die daar staan. Aan de hand van kleine opdrachtjes die in groepjes kunnen worden afgelopen, kom je hier veel over te weten. Je kan zelf rondlopen op het terrein en een paar opdrachten uitzoeken die je leuk vindt, of gewoon alle opdrachten doen, dat mag je zelf weten. Ook is er vrije inloop, kom dus vooral even langs als je zin hebt. De opdrachten die je hier kunt vinden zijn gemaakt in samenwerking met het bestuur Groningen van de JWG, we hopen ook een aantal Groningse JWG'ers langs te zien komen! Herten bij een LOFAR antenne

LOFAR staat voor Low-Frequency Array ofwel 'lage-frequentie telescoop'. Met deze telescopen (die je ook van dichtbij kan bewonderen op 4 oktober!) wordt straling uit de ruimte gemeten. Daarnaast is LOFAR een door de mens ontworpen natuurgebied. Er is een grote biodiversiteit aan dieren en verschillende soorten ondergrond.

Kortom: wil je meer weten over LOFAR, kom dan 4 oktober naar het LOFAR terrein in Assen!

Voor meer (praktische) informatie kan je de volgende websites bezoeken: http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteit2015/lofardag/

http://www.drentslandschap.nl/activiteiten/activiteit/lofardag/

Aankondiging Vierde Bijeenkomst

Beste Leden,

Na een hopelijk lekkere en lange vakantie, zijn de scholen alweer begonnen. Dat betekent dat ook de tweemaandelijkse JWG-Bijeenkomsten weer van start zullen gaan. We bijten dit jaar de spits af met een lezing van onze eigen voorzitter Nora Migdad. Nora zal ons alles gaan vertellen over Neutronensterren. Opgeven voor de bijeenkomst is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd in verband met de inkopen. De bijeenkomst zal worden gehouden op zaterdag 26 september, vanaf 19.00 uur (inloop 18.45-19.00). We hopen jullie allemaal daar te zien!

Voor alvast wat meer informatie over neutronensterren, kan je natuurlijk altijd op Wikipedia terecht: https://nl.wikipedia.org/wiki/Neutronenster

ZONdag 24 Mei

Deze zondagmiddag 24 mei gaan is de tweede ZONdag bij het Infoversum! We gaan de Zon observeren met zonnetelescopen en zonne-experimenten doen, spectroscoopjes maken om het licht van de Zon te onderzoeken en Dr. Paul Wesselius (Kapteyn Instituut) vertelt waarom de Zon licht geeft en onze Aarde verwarmt.

Benieuwd hoe de vorige ZONdag was op 10 mei? Hier staat een verslag: http://www.rug.nl/sciencelinx/nieuws/20150513_ZONdag

Meer informatie is te vinden op http://www.rug.nl/research/kapteyn/sterrenwacht/publieks-avonden

Tot zondag!

Aankondiging Derde Bijeenkomst

Aan alle sterrenkunde-liefhebbers, hobby-sterrenkijkers en andere geïnteresseerden,

Zaterdag 30 Mei 2015 zal de derde, en tevens laatste bijeenkomst van dit jaar plaatsvinden. Hopelijk kan jij erbij zijn om dit jaar samen met ons met een knaller af te sluiten. De bijeenkomst begint zoals altijd om 19.00 en zal doorgaan tot ongeveer 21.00. Helaas is het dan nog niet donker en kunnen we niet met de telescoop van het Kapteyninstituut sterren kijken. Maar we hebben wel een heel enthousiaste spreker die komt vertellen over telescopen! Zeb Németh zit in het hoofdbestuur van de JWG en is al erg lang lid. Hij zal komen vertellen over het verschil tussen grondtelescopen en ruimtetelescopen, ik ben benieuwd! Daarna is er natuurlijk ook nog een knutsel die aansluit bij het onderwerp. Wij hebben er zin in, hopelijk jij ook. Aanmelden is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar secretaris.jwg.groningen@gmail.com.

Hieronder vind je het programma:

 • 19:00 - 19:15 Ontvangst
 • 19:15 - 19:45 Presentatie door Zeb Németh
 • 19:45 - 20:00 Pauze
 • 20:00 - 20:30 Knutsel

Tot dan!

ZONdag 10 mei

Deze zondagmiddag 10 mei wordt er bij het Infoversum een ZONdag georganiseerd! Na vele bewolkte zondagen zal het as zondag eindelijk zover zijn. Op deze ZONdag kan je de Zon observeren met zonnetelescopen en zonne-experimenten doen, spectroscoopjes maken om het licht van de Zon te onderzoeken, en Inga Kamp vertelt over de invloed van de Zon op onszelf en het zonnestelsel. Op www.rug.nl/sterrenwacht is meer informatie te vinden. En in het onderstaande artikel uit het Dagblad van het Noorden, is ook meer informatie te vinden. Veel plezier! zondagen_dvhn_2mei2015.pdf

Tweede Bijeenkomst

De Tweede Bijeenkomst zit er weer op! Spreker Paul Perdijk heeft een interessant praatje gehouden over de toekomst en het verleden van het heelal. Daarna was het weer tijd voor de knutsel en heeft iedereen een eigen telescoop gemaakt of de uitdijing van het heelal nagemaakt. Er waren liefdestelescopen, aliens en zwarte gaten en extra lange telescopen. Kortom, het was een geslaagde avond.

Hier nog een paar foto's van het praatje van Paul Perdijk. Jammer genoeg was het bestuur zelf zo druk met knutselen dat daar geen foto's van genomen zijn.

39e Landelijke Sterrenkijkdagen

De Blaauw Sterrenwacht (www.rug.nl/sterrenwacht) van de Rijksuniversiteit Groningen (www.rug.nl) organiseert op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart 2015 publieksavonden met het thema Ruimtevaart voor de 39e Landelijke Sterrenkijkdagen (www.sterrenkijkdagen.nl). We gaan om te beginnen uiteraard sterrenkijken in de sterrenwacht als het mooi weer is! Hierbij worden mede telescopen beschikbaar gesteld door de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (www.gvws.info). Er worden shows gegeven in het Kapteyn mobiele planetarium (www.rug.nl/planetarium) en lezingen over ruimtevaart. Composer Nimanty (www.nimanty.com) geeft een Space Music Concert en SRON Netherlands Institute for Space Research (www.sron.nl) presenteert de expo Ruimteonderzoek in Groningen. Het Infoversum (www.infoversum.nl) geeft een demo 3D reis door het heelal en bezoekers mogen zelf experimenteren in de tentoonstelling Science LinX (www.sciencelinx.nl). Kinderen kunnen een VIP rondleiding in de sterrenwacht winnen in de Sterrenquiz met live experimenten. Ze kunnen zich ook uitleven in de kinderknutselhoek, waar we een grappig model van ruimtesonde Rosetta en komeetlander Philae gaan bouwen en mini-raketjes gaan lanceren. Zie voor meer informatie www.rug.nl/sterrenwacht.

Aankondiging Tweede Bijeenkomst

Beste sterrenkunde-liefhebbers, Het is alweer maart en dat betekent dat de tweede bijeenkomst in Groningen eraan komt! De bijeenkomst is op 21 maart. Je wordt weer verwacht om kwart voor 7. Het onderwerp van deze bijeenkomst is ‘Toekomst van het Universum’. Drs. Paul Perdijk zal hier over komen vertellen. Daarna zullen we natuurlijk ook nog een leuke knutsel doen.

Programma:

 • 19:00 - 19:15 Ontvangst
 • 19:15 - 19:45 Presentatie – Toekomst van het Universum? Door Drs. Paul Perdijk.
 • 19:45 - 20:00 Pauze
 • 20:00 - 20:30 Knutsel
 • 20:30 - 21:00 Mogelijkheid om sterren te kijken met de telescoop van de Blaauwsterrenkoepel te gebruiken.

De bijeenkomst zal weer plaatsvinden op het Sterrenkundig Instituut van de RUG. We hopen dat jij er ook bij bent!

In de krant!

Een mooiere dag kon het haast niet worden, want op de dag van de eerste bijeenkomst stond afdeling Groningen in Het Dagblad van het Noorden! Hieronder kan je het artikel lezen:

Natuurlijk bedoelde de schrijfster lichtvervuiling in plaats van luchtvervuiling ;)

Eerste Bijeenkomst

De kop is eraf! Zaterdag 24 januari was de eerste bijeenkomst. Het was heel leuk en we hebben veel geleerd door het praatje van Marlies van de Weijgaert. Bedankt Marlies! De knutsel was ook heel leuk. Er kwamen veel mooie dingen voorbij. Hieronder nog twee foto's die laten zien hoe leuk het was:

ASCII���Zeb Nemeth

ASCII���Zeb Nemeth

Aankondiging eerste bijeenkomst

Onze eerste bijeenkomst is op zaterdag 24 januari, je wordt verwacht om kwart voor 7. De bijeenkomst is bedoelt voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Het onderwerp van deze bijeenkomst is planeetvorming. Over dit onderwerp krijg je veel interessante dingen te horen en daarnaast zullen we ook nog iets moois knutselen wat je mee naar huis kunt nemen.

Programma:

* 19:00 - 19:15 Introductie

* 19:15 - 19:45 Presentatie - Hoe ontstaat een planeet? Door Marlies van de Weijgaert.

* 19:45 - 20:00 Pauze

* 20:00 - 20:30 Knutsel

Deze bijeenkomst vindt plaats op het Sterrenkundig Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (de Kapteynborg).

Het adres van de kapteynborg is Landleven 12 Een plattegrond van de Zernike campus vind je hier: http://www.rug.nl/fwn/organization/locaties/bernoulliborg/zernike-plattegrond-groot.jpg De Kapteynborg is prima bereikbaar per fiets of bus. Met de auto: Ga bij aankomst op het terrein direct na het portiersgebouw rechtsaf richting parkeerterrein P5. Dit is ‘s avonds vrij toegankelijk. Vanaf P5 loop je naar gebouw J1 zoals ook zichtbaar op de plattegrond.

Aankomst:

De voordeur het het instituut is normaal gesproken gesloten. Omdat we de deur open moeten houden terwijl iedereen arriveert, is het van belang dat iedereen tegelijk aankomt: tussen 18:45 en 18:55. Kom je te laat, dan zul je aan moeten bellen (bel Kapteyn Instituut, niet SRON) of ons op 06-11246710 (telefoonnummer bestuurslid Nora Migdad) moeten bellen. Dan zal iemand je van boven op komen halen. Kom dus a.u.b. vooral op tijd!

Routebeschrijving vanaf de RUG:

http://www.rug.nl/staff/location/5419

Nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar: secretaris.jwg.groningen@gmail.com