Afdeling: CyberSpace

Welkom op de informatiepagina van de online bijeenkomsten van de JWG, „Cyberspace”. Via deze pagina brengen we je op de hoogte van het laatste nieuws over de online bijeenkomsten van de JWG. De online bijeenkomsten vinden 100% op het internet plaats waardoor je ze vanuit je luie stoel kan bijwonen.

Elk keer nodigen we een leuke spreker uit om diverse sterrenkundige praatjes te geven over verschillende onderwerpen. Sterren, planeten, zwarte gaten. Alles komt een keer aan bod.


(Credit afbeelding: Lode Guillen)

Volgende bijeenkomst (5 Februari)

Spreker: Io van den Meiracker
Onderwerp: Speciale Relativiteit

Einstein zegt dat je niet sneller mag bewegen dan de lichtsnelheid, maar waarom eigenlijk?

Wat nou als ik in een supersnel ruimteschip ben die bijna even snel als het licht gaat, en ik ren van de achterkant van het schip naar de voorkant van het schip?

Hoe werkt het nou met die tweelingen die niet even oud zijn? Wat betekent dit voor reizen naar ander sterenstelsels? En wat betekt E = mc² eigenlijk?

Io gaat haar best doen om op deze vragen antwoord te geven en jullie meer te leren over speciale relativiteit, zoals altijd zal er ook weer een spelletjesmogelijkheid zijn in de tweede helft.

Lijkt het je wat om hier bij te zijn? Meld je aan met dit aanmeldformulier: Aanmeldformulier: Online Bijeenkomsten

Zoals altijd zal de bijeenkomst van 19:00 tot 20:00 zijn.

Aankomende bijeenkomsten

De volgende bijeenkomsten zijn op:

2022:

  • 5 februari
  • 5 maart
  • 2 april
  • 7 mei
  • 4 juni

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomsten is noodzakelijk. De online bijeenkomsten vinden plaats via Zoom, een online video bellen en conferencing platform. Een link naar de bijeenkomst wordt 1 dag voor de bijeenkomst naar je email adres gestuurd. Het is dus belangrijk om een geldig emailadres op te geven.

Aanmelden kan tot een 1 dag voor de bijeenkomst:
Aanmeldformulier: Online Bijeenkomsten

Meer informatie over het gebruik van zoom vind je:
Uitleg over het gebruik van Zoom

Programma

De bijeenkomsten zijn van 19:00-20:00 en zijn in het programma Zoom. Om mee te doen moet je je van te voren aanmelden (link). Als je je hebt aangemeld, zullen we de link van de bijeenkomst naar je e-mailen.

Het eerste halfuur is er een praatje voor iedereen. Na een halfuur kun je kiezen om naar het verdiepende praatje te gaan, waar ook meer ruimte is voor interactie met de spreker, of om gezellig online spelletjes te gaan doen met je mede-deelnemers.

Oude bijeenkomsten

Wil je weten welke onderwerpen er zoal zijn geweest. Hieronder vind je alle bijeenkomsten die er de afgelopen periode zijn geweest.

Zaterdag 15 januari 2022)

Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: De invloedssferen van ons, de melkweg en het heelal. Waar zijn we aan gebonden en wat verliezen we voor altijd uit het oog.

Vaak praten we over het heelal en de triljarden sterrenstelsels die het bevat. Ik wilde graag weten of we ze ooit zouden kunnen bezoeken. Ik dook er in en het antwoordt viel mij eigenlijk wel tegen. Als we praten over sterrenstelsels lijkt dat allemaal best mee te vallen… een paar miljard lichtjaar, waar hebben we het over. Maar als je kijkt naar deze sterrenstelsels dan zie je de schimmen uit een ver verleden die ooit zullen verdwijnen achter onze waarnemingshorizon. Maar hebben deze sterrenstelsels dan invloed op ons? In zeker zin wel… spannend sterrenstelsels die wel invloed op ons uitoefenen maar die we nooit kunnen bereiken. Hoe zit dat? Daar ga ik over kletsen tijdens Cyberspace bijeenkomst van 15 januari.

Zaterdag 4 december 2021

Spreker: Ethan Woest
Onderwerp: Sterevolutie

Ethan Woest gaat vertellen over sterevolutie: Hoe onstaat een ster nou eigenlijk? Hoe lang leeft een ster? Eindigt elke ster als een zwart gat? De evolutie van een ster is enorm fascinerend en er valt van alles over te leren. In een half uur tijd zal Ethan jullie een introductie geven over de verschillende manieren waarop een ster kan evolueren. Daarna zullen we met de extra geïnteresseerden dieper induiken op de processen die plaatsvinden bij een aantal van deze stappen. Wil jij ook meer leren over hoe een ster nou precies werkt?

Natuurlijk gaan we na het praatje weer spelletjes spelen. We gaan het gezellig maken, kom jij ook? We beginnen zoals altijd om 19:00.

Zaterdag 6 november 2021

Spreker: Jelle Verstraaten
Onderwerp: Kometen
Credit picture: NASA

De volgende bijeenkomst is op 6 november en zal bestaan uit een praatje van Jelle Verstraaten, en daarna zal er keus zijn tussen online een spel spelen met mede-JWG’ers of om samen met Jelle dieper op de stof in te gaan met een vervolg op het praatje.

Jelle’s praatje zal over kometen gaan, een nieuw en interessant onderwerp, gepresenteerd door een JWG-veteraan. Het eerste deel geeft algemene informatie en in het tweede deel gaat hij wat meer in op de mechanica. Het online spel komt vanzelf aan bod tijdens de bijeenkomst, maar we gaan het sowieso gezellig maken, kom jij ook?

Zaterdag 2 oktober 2021

Spreker: Jibbe Sassen
Onderwerp: Hubble-volumes

Hallo! Ik ben Jibbe en ik ga een praatje geven over Hubble-volumes!

Hubble-volumes zijn een soort coole ruimtebubbels die bepalen wat jij wel en niet mag meemaken en waarnemen. Hoe werkt dat nou weer en wat voor invloed heeft dit op de sterrenkunde?

Op deze vragen en nog veel meer wil ik antwoord geven. Hiermee wil ik jullie een basis geven over een belangrijk stuk van de kosmologie, wat vaak niet uitgebreid uitgelegd wordt. Ik hoop dat jullie gezellig komen, iedereen is welkom! - Jibbe

Zaterdag 19 Juni 2021

Spreker: Rien van de Weijgaert
Onderwerp: Komisch Web

Het Kosmisch Web is het allergrootste wat er in het heelal te vinden is. Miljarden sterrenstelsels klonteren samen in draden en knooppunten. Rien van de Weijgaert doet hier al jaren onderzoek naar en gaat ons tijdens deze lezing vertellen hoe we het Kosmisch Web hebben ontdekt, hoe we er onderzoek naar doen en wat het ons vertelt over het universum.

Zaterdag 22 Mei 2021

Spreker: Jeffery Bout
Onderwerp: Robots in de ruimte

De ringen van Saturnus, de stormen op Neptunus, de achterkant van de maan: Gaan we deze afgelegen plekken ooit bezoeken? Of is het al gebeurd? Robots zijn er immers al wezen kijken en het leek net alsof we er zelf bij waren. We zagen hoe bijzonder het heelal is. Robots zijn gewoon fantastisch handig. Ze doen precies wat wij willen. Dingen die ons niet lukken. Op plekken waar wij nooit kunnen komen. Zelfs in het heelal waar je niet kunt ademen, het ijskoud is en je miljarden kilometers moet reizen. Daarom komen er steeds meer robots in de ruimte, nu en in de toekomst. Ze reizen verder en verder naar alle uithoeken van het zonnestelsel. Wat gaan ze daar ontdekken? Buitenaards leven? Het onbekende? Ga mee op ontdekkingsreis!

Zaterdag 24 April 2021

Spreker: Mariska Rood
Onderwerp: Relativiteitstheorie
Credit picture: NASA

In de afgelopen jaren zijn er een aantal grote ontdekkingen geweest op het gebied van zwaartekracht. Zo heb je misschien de eerste foto van een zwart gat gezien, uit 2019? Of heb je gehoord van de zwaartekrachtsgolven die in 2017 zijn waargenomen? Deze fenomenen zijn misschien pas in de afgelopen paar jaren waargenomen, maar zijn meer dan honderd jaar geleden al voorspelt door de grote man van de zwaartekracht, Albert Einstein. Tijdens deze lezing gaan we het hebben over zijn theorie die de hele sterrenkunde op zijn kop zette, de Algemene Relativiteitstheorie. We gaan het hebben over wat deze theorie ons zegt over het heelal en we gaan kijken hoe dit leidde tot het voorspellen van zowel zwarte gaten, als zwaartekrachtsgolven.

Zaterdag 20 maart 2021 - Planetoïden

https://www.eso.org/public/images/eso1737a/ Spreker: Ramon
Onderwerp: Planetoïden
Credit Picture: ESO/M. Kornmesser

Planetoïden zijn grote brokken steen in de ruimte. Niet groot genoeg om een planeet of zelfs een dwergplaneet te noemen, maar wel een aardig objecten die door de ruimte heen zweven. Het is het overgebleven puin dat er over is gebleven sinds de vorming van de planeten in ons zonnestelsel. Niet alle planetoïden blijken ook uit ons eigen zonnestelsel te komen. Planetoïde „Oumuamua” ontdekt in 2017 bleek ver weg buiten ons zonnestelsel te komen en noemen we een interstellair object. Waar zou Oumuamu vandaan komen? Wat doet die hier in ons zonnestelsel? Wat voor verschillende soorten planetoïden heb je? Waar bevinden ze zich in ons zonnestelsel. Dit zijn allemaal vragen en meer waar Ramon ons alles over kan vertellen.

Zaterdag 20 februari 2021 - Exoplaneten

Attribution: ESA/Hubble

Spreker: Atbin
Onderwerp: Exoplaneten
Afbeelding: Attribution: ESA/Hubble

Exoplaneten, wat zijn dit, hoe vinden we ze, waarom zijn ze allemaal zo interessant en zouden we buitenaards leven kunnen vinden? Dit zijn allemaal onderwerpen waar Atbin jullie over zal komen vertellen aan de hand van zijn boek 'Exoplaneten ver, ver weg en hoe we ze vinden'. Hij zal ons een korte toer gaan geven door alle hoofdstukken die aan bod komen in zijn boek en zal ons vertellen wat zijn inspiratie was om het boek te schrijven.