Informatie Pagina Online Bijeenkomsten

Welkom op de informatie pagina van de Online Bijeenkomsten van de JWG. Via deze pagina brengen we je op de hoogte van het laatste nieuws over de online bijeenkomsten van de JWG. De online bijeenkomsten vinden 100% op het internet plaats waardoor je ze vanuit je luie stoel kan bijwonen.

Elk keer nodigen we een leuke spreker uit om diverse sterrenkundige praatjes te geven verschillende onderwerpen. Sterren, planeten, zwarte gaten. Alles komt een keer aan bod.

Aankomende bijeenkomsten

Dit was voorlopig de laatste online bijeenkomst van dit seizoen. In de zomervakantie zijn er geen online bijeenkomsten. Informatie over nieuwe online afdelingsbijeenkomsten vind je.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomsten is noodzakelijk. De online bijeenkomsten vinden plaats via Zoom, een online video bellen en conferencing platform. Een link naar de bijeenkomst wordt 1 dag voor de bijeenkomst naar je email adres gestuurd. Het is dus belangrijk om een geldig emailadres op te geven.

Aanmelden kan tot een 1 dag voor de bijeenkomst:
Aanmeldformulier: Online Bijeenkomsten

Meer informatie over het gebruik van zoom vind je:
Uitleg over het gebruik van Zoom

Programma

De onlinebijeenkomsten vinden plaats van:
18:30 - 19:15

Locatie:
Online: een uitnodiging met een zoomlink die je via de mail ontvangt.

Oude bijeenkomsten

Wil je weten welke onderwwerpen er zoal zijn geweest. Hieronder vind je alle bijeenkomsten die er de afgelopen periode zijn geweest.

Zaterdag 19 Juni 2021

Spreker: Rien van de Weijgaert
Onderwerp: Komisch Web

Het Kosmisch Web is het allergrootste wat er in het heelal te vinden is. Miljarden sterrenstelsels klonteren samen in draden en knooppunten. Rien van de Weijgaert doet hier al jaren onderzoek naar en gaat ons tijdens deze lezing vertellen hoe we het Kosmisch Web hebben ontdekt, hoe we er onderzoek naar doen en wat het ons vertelt over het universum.

Zaterdag 22 Mei 2021

Spreker: Jeffery Bout
Onderwerp: Robots in de ruimte

De ringen van Saturnus, de stormen op Neptunus, de achterkant van de maan: Gaan we deze afgelegen plekken ooit bezoeken? Of is het al gebeurd? Robots zijn er immers al wezen kijken en het leek net alsof we er zelf bij waren. We zagen hoe bijzonder het heelal is. Robots zijn gewoon fantastisch handig. Ze doen precies wat wij willen. Dingen die ons niet lukken. Op plekken waar wij nooit kunnen komen. Zelfs in het heelal waar je niet kunt ademen, het ijskoud is en je miljarden kilometers moet reizen. Daarom komen er steeds meer robots in de ruimte, nu en in de toekomst. Ze reizen verder en verder naar alle uithoeken van het zonnestelsel. Wat gaan ze daar ontdekken? Buitenaards leven? Het onbekende? Ga mee op ontdekkingsreis!

Zaterdag 24 April 2021

Spreker: Mariska Rood
Onderwerp: Relativiteitstheorie
Credit picture: NASA

In de afgelopen jaren zijn er een aantal grote ontdekkingen geweest op het gebied van zwaartekracht. Zo heb je misschien de eerste foto van een zwart gat gezien, uit 2019? Of heb je gehoord van de zwaartekrachtsgolven die in 2017 zijn waargenomen? Deze fenomenen zijn misschien pas in de afgelopen paar jaren waargenomen, maar zijn meer dan honderd jaar geleden al voorspelt door de grote man van de zwaartekracht, Albert Einstein. Tijdens deze lezing gaan we het hebben over zijn theorie die de hele sterrenkunde op zijn kop zette, de Algemene Relativiteitstheorie. We gaan het hebben over wat deze theorie ons zegt over het heelal en we gaan kijken hoe dit leidde tot het voorspellen van zowel zwarte gaten, als zwaartekrachtsgolven.

Zaterdag 20 maart 2021 - Planetoïden

https://www.eso.org/public/images/eso1737a/ Spreker: Ramon
Onderwerp: Planetoïden
Credit Picture: ESO/M. Kornmesser

Planetoïden zijn grote brokken steen in de ruimte. Niet groot genoeg om een planeet of zelfs een dwergplaneet te noemen, maar wel een aardig objecten die door de ruimte heen zweven. Het is het overgebleven puin dat er over is gebleven sinds de vorming van de planeten in ons zonnestelsel. Niet alle planetoïden blijken ook uit ons eigen zonnestelsel te komen. Planetoïde „Oumuamua” ontdekt in 2017 bleek ver weg buiten ons zonnestelsel te komen en noemen we een interstellair object. Waar zou Oumuamu vandaan komen? Wat doet die hier in ons zonnestelsel? Wat voor verschillende soorten planetoïden heb je? Waar bevinden ze zich in ons zonnestelsel. Dit zijn allemaal vragen en meer waar Ramon ons alles over kan vertellen.

Zaterdag 20 februari 2021 - Exoplaneten

Attribution: ESA/Hubble

Spreker: Atbin
Onderwerp: Exoplaneten
Afbeelding: Attribution: ESA/Hubble

Exoplaneten, wat zijn dit, hoe vinden we ze, waarom zijn ze allemaal zo interessant en zouden we buitenaards leven kunnen vinden? Dit zijn allemaal onderwerpen waar Atbin jullie over zal komen vertellen aan de hand van zijn boek 'Exoplaneten ver, ver weg en hoe we ze vinden'. Hij zal ons een korte toer gaan geven door alle hoofdstukken die aan bod komen in zijn boek en zal ons vertellen wat zijn inspiratie was om het boek te schrijven.