De maansverduistering van 21 januari!

Een maansverduistering...?
In de nacht van 20 op 21 januari is het rond 5:41 volle maan. Normaal is de kant die de maan dan van zich laat zien op aarde helemaal verlicht, maar nu is de baan van de maan zo dat de aarde er precies tussen schuift en de aarde z'n schaduw werpt op de maan. De maan verandert dan in een zwak rode bol, door het door de dampkring van de aarde afgebogen licht van de zon.

(De maan nu...)

Tijden...
Net als de zonsverduistering heeft ook de maan een totaliteit. Deze duurt alleen wel iets langer dan bij de zonsverduistering: de schaduw van de aarde is ook ongeveer vier keer zo groot als de maan zelf!


Om 2 over 4 komt de maan in de schaduw van de aarde. 5 over 5 begint dan de toteliteit, die duurt tot 22 over 6. De toteliteit heeft zijn maximum om 5:43. Om 25 over 7 is het schouwspel weer voorbij en verlaat de maan de kern-schaduw weer.

De maan komt al eerder in de bijschaduw van de aarde, zo rond 3:04, maar de afname van de helderheid is pas rond half 4 waar de nemen aan de oost-rand van de maan.

Te zien?
De maansverduistering is te zien in heel Europa. In principe zelfs overal waar de maan maar boven de horizon uit is, dus ook in Nederland. Maar de stand van de maan boven de horizon speelt in Nederland misschien wel parten: de maan staat namelijk tamelijk laag.

Bij het begin de verduistering door de kernschaduw staat de maan ongeveer 40 graden boven de horizon. Bij de totaliteit nog maar 30 graden, en slechts 19 graden bij het einde van de totaliteit. Tot slot staat de maan nog maar 10 graden boven de horizon bij het verlaten van de kernschaduw, en gaat de maan onder om 8.43.

Nu maar hopen dat het een beetje helder wordt...

Terug naar de hoofdpagina!

© JWG