Praktische opdrachten sterrenkunde voor ANW

Werkwijze

Praktische opdrachten vormen een onderdeel van het examendossier voor het vak Algemene Natuurwetenschappen voor de Tweede Fase havo en vwo.

Stichting Universum heeft voor het domein Zonnestelsel en heelal een aantal praktische opdrachten uitgewerkt. Deze opdrachten bestaan uit een opdrachtblad voor de leerling en een begeleidingsblad. Wanneer leerlingen de opdracht op school uitvoeren is het begeleidingsblad bedoeld voor de docenten. Gaan leerlingen naar een sterrenwacht om waar te nemen, dan kunnen deze bladen gebruikt worden door de medewerkers van de sterrenwacht.

Deze opdrachten zijn in de eerste plaats ontwikkeld om gebruikt te worden in het kader van ANW maar kunnen naar eigen inzicht natuurlijk ook op andere manieren in het voortgezet onderwijs worden ingezet.

N.B. Deze opdrachten zijn oorspronkelijk gemaakt in 1999 en 2000. Ze zijn recent (2020) bijgewerkt om gebroken links e.d. te corrigeren, maar de vormgeving is intussen wel gedateerd. Deze was destijds bewust eenvoudig gehouden opdat de opdrachten ook goed uitgeprint kunnen worden.

Opdrachten

Waarnemen op een sterrenwacht

Leerlingen kunnen terecht op één van de publiekssterrenwachten voor het doen van waarnemingen. De medewerkers van de sterrenwacht geven instructie over het gebruik van telescopen en zijn bereid leerlingen te begeleiden tijdens het uitvoeren van een praktische opdracht. Natuurlijk is het van belang om op tijd contact op te nemen met één van de medewerkers en te vragen of het mogelijk is om gebruik te maken van de apparatuur. Informatie over publiekssterrenwachten is te vinden op de website van Astronomie.nl.

Sterren en Planeten - De sterrenhemel van maand tot maand

Sterren en Planeten is een jaarlijkse gids voor de sterrenhemel, bedoeld voor de beginnende 'sterrenkijker'. De gids is ook goed bruikbaar in het onderwijs, in het bijzonder als bron voor praktische informatie bij het vak ANW.

Opmerkingen en vragen

Wij zijn benieuwd naar ervaringen met deze opdrachten. Heeft u vragen of opmerkingen, laat het ons weten! E-mail: info at edwinmathlener.nl.

Colofon

Deze praktische opdrachten werden samengesteld door Stichting Universum. Stichting Universum heeft als doel het bevorderen van belangstelling voor en kennis van weer- en sterrenkunde onder jongeren.

De opdrachten werden samengesteld door Lucia Bruning, Eddy Echternach, Edwin Mathlener, Wouter Oepts, Marcel Vonk en Peter van Vlaardingen. Lucia Bruning verzorgde de eindredactie en Edwin Mathlener maakte de weblayout.

Auteursrechten

Deze opdrachten zijn bedoeld voor onderwijsdoeleinden en mogen vrij worden gecopieerd of geprint voor gebruik op school of op sterrenwachten. Het is zonder schriftelijke toestemming van de uitgever niet toegestaan om deze opdrachten over te nemen in andere gedrukte of elektronische uitgaven.

Terug naar de startpagina van deze site.

© 1999-2020 Stichting Universum, Utrecht. Deze pagina's werden voor het laatst bewerkt op 28 maart 2020.