Praktische opdrachten sterrenkunde voor ANW

Sinds 1999 staan op deze website een serie praktische sterrenkundige opdrachten voor het schoolvak Algemene Natuurwetenschap (ANW). In 2001 werd deze serie verder uitgebreid. Deze opdrachten zijn in de eerste plaats ontwikkeld om gebruikt te worden in het kader van ANW maar kunnen naar eigen inzicht natuurlijk ook op andere manieren in het voortgezet onderwijs worden ingezet. Deze ANW-opdrachten worden aangeboden door Stichting Universum.

Hieronder staat wat meer informatie voor docenten die op school met sterrenkunde aan de slag willen gaan. 
 
 

Sterrenkunde op school

Voor wie geïnteresseerd is in sterrenkunde, was het lange tijd onbegrijpelijk hoe weinig aandacht eraan werd besteed in ons onderwijs: misschien een beetje over de opbouw van het heelal bij het vak aardrijkskunde en om de zoveel jaar een 'keuzevak' astrofysica in het VWO. En dat terwijl juist binnen de natuurwetenschappen veel moeilijke onderwerpen aantrekkelijk gemaakt kunnen worden met voorbeelden uit de sterrenkunde. Jongeren zijn vaak als vanzelf nieuwsgierig naar de sterrenhemel en het lijkt voor de hand liggend om hierop in te spelen.

Eind jaren negentig kwam daar verandering in: op de bovenbouw van HAVO en VWO werd het nieuwe vak Algemene Natuurwetenschappen (ANW) geïntroduceerd. Bij dit vak moeten de leerlingen vooral zelf bezig zijn en ontdekken hoe natuurwetenschap werkt en welke invloed dit heeft op onze maatschappij. Sterrenkunde maakt een aanzienlijk deel uit van dit vak. Intussen is ANW weer op zijn retour te zijn, maar zijn er nieuwe initiatieven om sterrenkunde en ruimtevaart in het onderwijs aan bod te laten komen:
- ESERO - ruimtevaart in de klas, een initiatief van ESA
- Universe Awareness
- Sterrenkundeolympiade
- Kapteyn Mobiel Planetarium
- NOVA Mobiel Planetarium
- Sonnenborgh Mobiel Planetarium
- Astronomie.nl > Onderwijs

Bij lessen, opdrachten en projecten op school kan de sterrenkundige jaargids Sterren en Planeten behulpzaam zijn. Sterren en Planeten is een uitgave van Stip Media en werd tot editie 2016 uitgeven door Stichting Universum, tot 2014 in samenwerking met Stichting "De Koepel". Als hulp bij het gebruik van dit boekje op school, heeft Stichting Universum destijds een aantal praktische opdrachten op het Web gezet.

Er is ook een Europese verenigingen voor docenten die actief zijn met sterrenkunde in het onderwijs: de European Association for Astronomy Education.

Voor de keuze van een eerste telescoop, evt. voor gebruik op school, verwijzen we graag naar de website Sterrenkijker.nl. Voor op school gaat onze voorkeur uit naar een 6 tot 8 cm refractor op parallactische montering: robuust, afgesloten voor stof, ziet er uit als een 'echte' telescoop, en de montering leent zich voor allerlei experimenten.

© 1999-2020 Stichting Universum, Utrecht. Deze pagina's werden voor het laatst bewerkt op 28 maart 2020.