Sterren & Planeten 2015

 


‘Sterren & Planeten, de sterrenhemel van maand tot maand’ is de kleurrijke gids voor de beginnende ‘sterrenkijker’. In dit jaarboek maak je kennis met de wereld van sterren en planeten en de belangrijkste hemelverschijnselen van het komende jaar.


Deze 24ste editie bevat weer twaalf maandoverzichten, dit jaar voorzien van nieuwe ronde sterrenkaarten gemaakt door de bekende astrocartograaf Wil Tirion.

Elk maandoverzicht bevat informatie over planeten, samenstanden, meteoren en de veranderlijke ster Algol (alle waarneembaar met het blote oog), en sterbedekkingen en Jupitermanen (waarneembaar met verrekijker en/of telescoopje). Horizonkaartjes tonen hoe mooie samenstanden aan de hemel zichtbaar zijn.

De vormgeving van het boek is dit jaar vernieuwd.

Dit jaar is er o.a. extra aandacht voor:

  • de zons- en maansverduisteringen van 2015
  • je eigen kijker
  • sterrenkijken tijdens de vakantie
  • planetoïden en kometen
  • sterrenkundige foto’s maken
  • de deepsky-objecten Orionnevel, Praesepe (M44), bolhoop M13 en de Andromedanevel

‘Sterren & Planeten 2015’ kost normaal 12,50 euro en is half november verschenen. Het is nu echter verkrijgbaar voor 10,- euro! Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij webwinkels zoals Bol.com. Ook kun je het rechtstreeks bestellen bij de uitgever Stichting Universum met dit bestelformulier.

ISBN: 978-90-800205-0-4 • ISSN 1571-3024
64 bladzijden • A4 formaat • paperback

‘Sterren & Planeten 2015’ is gemaakt door Erwin van Ballegoij, Roy Keeris en Edwin Mathlener op basis van berekeningen van o.a. Jean Meeus.

Een overzicht van actuele hemelverschijnselen is te vinden op
Astronieuws.
Bijzonder nieuws over actuele hemelverschijnselen wordt ook op deze site van ‘Sterren & Planeten 2015’ zelf geplaatst.

‘Sterren & Planeten’ is goed inzetbaar op school. Uitgever Stichting UniVersum heeft ook een website met praktische opdrachten sterrenkunde voor het middelbaar onderwijs.

       

Voorkant S&P2015

Bekijk hoofdstuk April gratis on-line!

Om meer mensen kennis te laten maken met Sterren en Planeten, is het hoofstuk April nu gratis in te zien.

Zonsverduistering 20 maart

Alles over de zonsverduistering van 20 maart j.l kun je lezen op Zonsverduistering.nl. Bekijk daar ook de vele foto's die zijn ingestuurd.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Bezoek 27, 28 of 29 maart de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ook dit jaar ben je weer welkom op tientallen adressen in het hele land.

Reacties op deze site kun je sturen naar info at planeten.nl.
Laatste bewerking op 25 maart 2015.

© 2014-2015 Stichting UniVersum. Gehele of gedeeltelijke overneming van tekst en beeld uit deze website mag uitsluitend geschieden met uitdrukkelijke toestemming van de maker.