Sterren & Planeten 2015

 


‘Sterren & Planeten, de sterrenhemel van maand tot maand’ is de kleurrijke gids voor de beginnende ‘sterrenkijker’. In dit jaarboek maak je kennis met de wereld van sterren en planeten en de belangrijkste hemelverschijnselen van het komende jaar.


Deze 24ste editie bevat weer twaalf maandoverzichten, dit jaar voorzien van nieuwe ronde sterrenkaarten gemaakt door de bekende astrocartograaf Wil Tirion. Horizonkaartjes tonen hoe mooie samenstanden aan de hemel te zien zijn.
Elk maandoverzicht bevat informatie over planeten, samenstanden, meteoren en de veranderlijke ster Algol (alle waarneembaar met het blote oog), en sterbedekkingen en Jupitermanen (waarneembaar met verrekijker en/of telescoopje).
De vormgeving van het boek is vernieuwd.

Dit jaar is er o.a. extra aandacht voor:

  • de zons- en maansverduisteringen van 2015
  • je eigen kijker
  • sterrenkijken tijdens de vakantie
  • planetoïden en kometen
  • sterrenkundige foto’s maken
  • de deepsky-objecten Orionnevel, Praesepe (M44), en bolhoop M13

‘Sterren & Planeten 2015’ kost 12,50 euro en verschijnt in de loop van november. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij webwinkels zoals Bol.com. Ook kun je het rechtstreeks bestellen bij de uitgever Stichting Universum met dit bestelformulier.

ISBN: 978-90-800205-0-4 • ISSN 1571-3024

Een overzicht van actuele hemelverschijnselen is te vinden op
Astronieuws.
Bijzonder nieuws over actuele hemelverschijnselen zal ook op deze site van Sterren & Planeten zelf worden geplaatst.

       

Voorkant S&P2015

Sterren & Planeten 2015 is gemaakt door Erwin van Ballegoij, Roy Keeris en Edwin Mathlener op basis van berekeningen van o.a. Jean Meeus.

Sterren & Planeten is goed inzetbaar op school. Uitgever Stichting UniVersum heeft ook een website met praktische opdrachten sterrenkunde voor het middelbaar onderwijs.

Reacties op deze site kun je sturen naar info at planeten.nl.
Laatste bewerking op 31 oktober 2014.

© 2014 Stichting UniVersum. Gehele of gedeeltelijke overneming van tekst en beeld uit deze website mag uitsluitend geschieden met uitdrukkelijke toestemming van de maker.