Nieuws

Hier vind je al het laatste nieuws rond Sterrenkunde en de JWG! Hier posten we soms ook activiteiten buiten de JWG waar je naar toe kan gaan, dus kijk af en toe op de site en wie weet zit er iets leuks tussen voor jou!

  • Vacature: Kascommissielid

    De JWG is op zoek naar nieuwe kascommissie-leden!

    Binnen de JWG is het hoofdbestuur verantwoordelijk voor de financiën en de boekhouding. Omdat dit erg belangrijk is, wordt het bestuur hierbij gecontroleerd door de kascommissie. De kascommissie komt hiervoor ongeveer 4 keer per jaar bijeen, om samen met de landelijk penningmeester over de financiën te praten en de boekhouding te controleren. Ook brengt de commissie jaarlijks verslag uit aan de algemene ledenvergadering over hoe het gaat met de financiën.
    De kascommissie bestaat uit ongeveer drie vaste leden, en daarnaast uit reserveleden die kunnen invallen als een vast lid (tijdelijk) niet beschikbaar is.

    Vind je financiën interessant en lijkt het je leuk om met jouw inzet de JWG te kunnen helpen? Stel je dan kandidaat als nieuw kascommissie-(reserve)lid! Dit kan door een mailtje te sturen naar Vladimir op penningmeester@sterrenkunde.nl. Op de ALV van 20 april 2024 (onder voorbehoud) worden de nieuwe kascommissie-leden ingestemd.

    Als je vragen hebt, neem dan ook vooral contact op met het bovenstaande mailadres.

  • Vrijdag 12 januari 2024 – Wat Als?
    Credit: Alpsdake, No change made Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

    Spreker: Mart Vreeken
    Onderwerp: Wat als?

    In de wereld van nieuwsgierigheid en verbeelding is de vraag “Wat Als” de poort naar nieuwe mogelijkheden. Het is een venster naar onbekende werelden van verbeelding.

    Deze avond nemen we jullie mee om over verschillende vragen na te denken. Wat als de zon niet bestaat? Stel je voor dat de ochtend nooit wordt begroet door de warme stralen van de zon, en de lucht zich nooit kleurt in het rood van een zonsondergang. Of wat dacht je van een honkbal met 90% van de lichtsnelheid slaan! Zouden we er iets van merken? Of stel je voor dat we ontdekken dat de maan meer verborgen schatten herbergt dan we ooit hadden gedacht. Misschien vinden we wel een mysterieuze maanmeer vol met vloeibaar water. Hoe zouden we ons aanpassen aan dit buitenaardse zwemavontuur?

    Met “wat als” kunnen we samen ontdekken hoe bijzonder onze wereld kan zijn. Dus, laten we onze denkbeeldige pet opzetten en op avontuur gaan met de betoverende kracht van “wat als”!

  • Uitje Rijksmuseum van Oudheden

    Op 7 januari gaan we naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar Rutger Kramer wat gaat vertellen over de geschiedenis van de sterrenkunde in het jaar 1000. Het uitje is voor de leeftijden 8-13. De verwachte kosten zijn rond de 10 euro per persoon*. We beginnen om 13.00 en zijn uiterlijk om 17.00 klaar.

    Het adres van het RMO is:
    Rapenburg, 28
    2311 EW Leiden

    Het RMO is goed bereikbaar vanaf Leiden Centraal, de loopafstand is zo’n 10 minuten. Voor vragen kun je terecht bij Eva (e.wagener@deds.nl).
    Tot dan!
    Groetjes van de organisatie (Eppe, Erik, Ethan, Eva, Gaia en Koos).

    *kosten gelden ook voor museumjaarkaart i.v.m. speciaal programma.

  • Vrijdag 8 december – Snelle Radio Flitsen
    Author: Onderwijsgek – Eigen werk
    Copyright: CC BY-SA 2.5 nl

    Speker: Ethan Woest
    Onderwerp: Snelle radio flitsen

    Een snelle radio flits (fast radio burst of FRB) is een korte, heldere radiopuls met een kennelijke oorsprong buiten het melkwegstelsel. We zien deze flitsen met radio telescopen zoals die van Westerbork. Het gekke van deze flitsen? We zien ze maar een paar miliseconden en dan verdwijnen ze! Snelle radio flitsen zijn pas een vrij nieuwe ontdekking. Ze zijn voor het eerst in 2007 aan licht gekomen. Sindsdien zijn we op verschillende plekken aan de hemel waargenomen. Sterrenkundige zijn haastig op zoek naar antwoorden.

    Maar waar komen deze Snelle Radio Flitsen vandaan? Niet uit het melkwegstelsel. Maar waar dan wel vandaan? Ethan Woest neemt je deze avond mee in de fantastische wereld van dit nog verse onderzoeksveld. Hij bespreekt de laatste updates van het onderzoek naar de Radio Flitsen. Wat ze zijn? Waar ze vandaan komen en waarom sterrenkundige zo geïnteresseerd zijn naar deze bijzondere verschijnselen.

  • Cyberspace: 2 december – De geologische en technologische (on-)mogelijkheden van ruimtemijnbouw

    Door Emrys Karlas

    Wat zijn de de geologische en technologische (on-)mogelijkheden van ruimtemijnbouw? Wat zijn de obstakels, en kunnen wij deze trotseren? Woon zaterdag 2 december de bijeenkomst bij en krijg antwoord!