Welkom op de afdelingspagina van JWG Groningen!

Algemene Informatie

Welkom op de pagina van de JWG-afdeling Groningen! Deze afdeling is eind 2014 opgericht en sinds januari 2015 actief. Inmiddels is onze kleine groep sterrenkundeliefhebbers uitgegroeid tot een flinke groep van ongeveer 20 man. Eens in de twee maanden komen we samen vanuit onze liefde voor sterrenkunde om meer te leren over verschillende onderwerpen.

Deze afdeling is gericht op twee leeftijdsgroepen: de kinderen (6-12 jaar) en de jongeren (13-16 jaar). Het programma van een doorsnee JWG-avond ziet er als volgt uit:

Als je niet precies binnen de leeftijdsgrenzen valt, geen probleem, je bent altijd welkom! Ook ouders zijn van harte welkom om de lezingen bij te wonen.

Op deze pagina kan je de aankondigingen van de aankomende bijeenkomsten en een overzicht van de eerdere bijeenkomsten vinden.

De bijeenkomsten zijn alleen voor JWG-leden, maar ben je geen lid of twijfel je nog? Dan mag je altijd een paar keer vrijblijvend naar de bijeenkomst komen en daarna besluiten of je lid wilt worden!

Wie zijn wij?

Alle activiteiten worden georganiseerd door Martine, Sophie, Janke, Jesper en Nora.

Daarnaast hebben we een heel team van vaste vrijwilligers achter ons staan die er elke bijeenkomst zijn om te helpen met de koffie en thee, de opbouw en de knutsel!

Een deel van onze vrijwilligers en bestuursleden poseren op deze foto na afloop van de bijeenkomst „Meesters van Mars”:

Praktische informatie

Praktische informatie, zoals de locatie en tijdstip van de bijeenkomst, kan worden bekeken door hier te klikken

Aankomende activiteiten

Mocht het weer gunstig zijn, dan kunnen we in de winter gebruik maken van de telescoop in de Bernoulliborg om sterren te kijken. (In de zomer is dit niet mogelijk aangezien het dan laat donker wordt.)

De Zon - Over Kijken en Kiekjes Maken

Op zaterdag 26 mei om 19 uur is het alweer tijd voor de volgende JWG bijeenkomst. De lezing wordt gegeven door niemand minder dan Professor Michael Wilkinson. Professor Wilkinson gaat ons op deze mooie lente-avond alles vertellen over zonne-fotografie. Hier alvast een kleine preview in zijn eigen woorden:

„De zon is de dichtstbijzijnde ster, en de enige die we in heel fijn detail kunnen waarnemen. In de basis lezing leg ik uit hoe de zon in elkaar zit, en wat je aan de buitenkant allemaal kunt zien. Ik leg ook uit hoe je VEILIG naar de zon kunt kijken of foto's kunt maken zonder je oog of je camera in brand te zetten, zowel gewoon als bij een zonsverduistering. Ik laat verschillende soorten zonnetelescopen zien, en de camera's die ik gebruik. Ook laat ik veel beelden zien van de verschillende verschijnselen, zoals zonnevlekken, zonnevlammen en uitbarstingen, en de corona, die ik pas twee keer heb gezien.

In de verdiepende lezing ga ik in wat meer detail in op hoe het fotograferen precies in zijn werk gaat, hoe je de plaatjes opneemt, en daarna bewerkt om ruis en trillingen in de lucht, die het beeld verstoren kwijt te raken. Ik ga ook meer in op de zonnevlekken cyclus: de periode van ongeveer elf jaar waarin het aantal zonnevlekken en vlammen sterk op en neer gaat.” De opzet van de bijeenkomst ziet er uit zoals gewoonlijk:

  18:50-19:00 Inloop
  19:00-19:45 Lezing voor kinderen en jongeren
  19:45-20:00 Koffie, thee en limonade
  20:00-20:30 Knutsel of Verdiepende lezing

Overige praktische informatie over locatie etc. kan op de site worden gevonden (zie tweede button hieronder)

De bijeenkomst in mei is de laatste bijeenkomst van dit schooljaar. We zien jullie natuurlijk allemaal wel graag weer terug na de vakantie! Meer informatie over de volgende bijeenkomst volgt via de mail, Facebook en onze website.

Heb je de foto's van de vorige bijeenkomst nog niet gezien? Klik dan op de onderstaande button, dan kom je op onze Facebook pagina. Mochten er foto's tussen staan die je er liever niet op wilt, stuur ons dan een mailtje.

We hopen jullie allemaal te zien op 26 Mei om dit schooljaar met een knaller af te sluiten!

Groetjes,

Martine Namens het hele bestuur

Overige Activiteiten

Kunnen de JWG bijeenkomsten jouw vraag naar sterrenkunde-activiteiten nog niet helemaal vervullen? Misschien vind je het dan leuk om een keer naar het DOT Dome Cinnema Live Planetarium te gaan. Dit is een 20 meter koepel waar films over het heelal op worden geprojecteerd terwijl er een praatje wordt gegeven. Voor meer informatie: https://www.dotgroningen.nl/

Voor sterrenkunde-geïnteresseerden die goed engels kunnen is er nog een andere leuke activiteit in Juni: studenten van het University College van de Rijkstuniversiteit Groningen presenteren dan hun bevindingen met van een onderzoek naar Mars. Tegen die tijd zal het evenement worden aangekondigd om de site van het University College Groningen.

Overzicht Praatjes JWG Groningen

Hier een korte samenvatting van alle bijeenkomsten sinds het ontstaan van JWG Groningen, enjoy!

Afgelopen bijeenkomsten & nieuws

Een overzicht van onze eerdere bijeenkomsten is op deze pagina te vinden.

Contact

Wil je een mailtje ontvangen wanneer de volgende bijeenkomst wordt gehouden of heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar: secretaris.jwg.groningen@gmail.com Daarnaast zijn we ook te vinden op Facebook. Hier vind je de foto's die tijdens de bijeenkomst worden gemaakt.

Tot slot zijn we ook nog te bereiken via 06-17477629, het telefoonnummer van ons bestuurslid Martine.