Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Jaar


De tijd die de aarde nodig heeft om een volledige baan om de zon te beschrijven. In ons dagelijks leven hebben we te maken met een jaar dat normaal 365 dagen telt, behalve in schrikkel jaren die 366 dagen tellen. Schrikkeljaren zijn jaartallen die deelbaar zijn door 4 behalve de eeuwjaren. Die moeten deelbaar zijn door 400. Zo zijn de jaren 1700, 1800 en 1900 geen schrikkeljaar, maar het jaar 2000 wel.

We onderscheiden de volgende jaren:

1. Siderisch jaar: de tijd tussen twee opeenvolgende samen standen van de aarde met dezelfde ster gezien vanuit het middelpunt van de zon. De lengte van het siderisch jaar bedraagt 365,25636300 dagen, ofwel 365 dagen, 6 uur, 9 minuten en 9,76 seconde.

2. Tropisch jaar: het tijdsverloop tussen twee opeenvolgende doorgangen van de zon door het lentepunt. Het lentepunt is het punt waar de zon staat bij het begin van de lente. De lengte van het tropisch jaar bedraagt 365,24219040 dagen, ofwel 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,25 seconden. Het feit dat het tropisch jaar ruim 20 minuten korter duurt dan het siderisch jaar wordt veroorzaakt door de precessie (dat is de tolbeweging van de aardas). waardoor de plaats van het lentepunt wat verschuift.

3. Anomalistisch jaar: het tijdsverloop tussen twee opeen volgende perihelium-doorgangen van de aarde (het perihelium is het punt in de baan van de aarde waar de afstand tot de zon het kleinst is). Het anomalistisch jaar duurt 365,25963584 dagen, ofwel 365 dagen, 6 uur 13 minuten en 52,54 seconden.

Doordat het perihelium zich langzaam verplaatst in dezelfde richting als de aarde in haar baan, is het anomalistisch jaar bijna 5 minuten langer dan het siderisch jaar.

4. Kalenderjaar: de gemiddelde lengte van het jaar volgens de Gregoriaanse kalender. Het kalenderjaar duurt gemiddeld 365,24 dagen ofwel 365 dagen 5 uur, 49 minuten en 12 seconden.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!