Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Kiel


De drie sterrenbeelden Kiel, Achtersteven en Zeilen zijn delen van een sterrenbeeld dat vroeger Schip Argo heette. Geen van deze sterrenbeelden is vanuit Nederland te zien. De helderste ster van deze sterrenbeelden, Canopus, staat in het sterrenbeeld Kiel. Ze wordt vaak gebruikt door ruimtesondes om zich te oriënteren. Canopus is eigenlijk een Latijnse verbastering van het Griekse Canobos. Dat was een stad aan de westeljke monding van de Nijl, die in de Oudheid berucht was wegens het losbandige leven van haar inwoners.

Canopus behoort tot de helderste sterren aan de hemel. Al leen Sirius is helderder. De schijnbare magnitude van Canopus bedraagt -0,86. De ster staat op een afstand van 365 lichtjaar. De helderheid op 10 parsec (= 32,6 lichtjaar) bedraagt maar liefst -6,1! Dat is dus de absolute magnitude
van Canopus.

De Latijnse namen van de sterrenbeelden Kiel, Achtersteven en Zeilen zijn achtereenvolgens Carina, Puppis en Vela. Bij gebruik van de tweede naamval wordt dit respectievelijk Carinae, Puppis en Velorum. De officiële afkortingen van deze sterrenbeelden zijn Car, Pup en Vel. Zoals zo vaak (maar lang niet altijd) wordt de afkorting gevormd door de eerste drie letters van de Latijnse benaming.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!